Rușii îngheață de frig în case. Scântei de proteste și la Moscova
Infrastructura veche de decenii și corupția care ajunge până la Kremlin îi lasă în frig pe mii sau zeci de mii de ruși. Câțiva dintre aceștia au început să protesteze.
Mii de ruși au fost afectați de defecțiuni ale sistemelor de încălzire din întreaga țară, inclusiv din Moscova și suburbiile sale, în fața uneia dintre cele mai aspre ierni din decenii.
Valul de defecțiuni a început în decembrie și nu dă semne că s-ar opri. În această săptămână, cel puțin 16 persoane au suferit arsuri în orașul Nijni Novgorod atunci când o conductă de încălzire de mare diametru a explodat, proiectând apă clocotită în stradă. Defecțiunea conductei a lăsat peste 3.000 de oameni fără căldură, conform unui canal de știri local pe Telegram. Serviciul de mesagerie este una dintre puținele platforme rusești folosite pentru a obține informații necenzurate.
Cu doar o zi înainte de incidentul din Nijni Novgorod, un nod de încălzire a cedat în orașul Orel, oprind furnizarea de căldură către case, grădinițe și o școală, unde apa clocotită a izbucnit din caloriferele cu abur în timpul lecțiilor.
Locuitorii rămân fără căldură timp de zile
Cel mai sever incident s-a produs în Klimovsk, un cartier al orașului Podolsk din regiunea Moscova, la doar 50 de kilometri de capitală. La 4 ianuarie, temperatura a scăzut la -34 de grade Celsius — cea mai rece perioadă pentru zonă în cel puțin 40 de ani. În aceeași zi, o centrală termică din Klimovsk a cedat. Aproximativ 20.000 de persoane au rămas fără căldură în cartierul cu 50.000 de locuitori. Mii dintre ei au rămas tăiați de la rețeaua de încălzire timp de mai multe zile. Alte orașe și localități din regiune au avut și ele defecțiuni de încălzire pe parcursul mai multor zile în timpul vremii extrem de reci, cu locuitorii din orașul Elektrostal aprinzând focuri în fața blocurilor lor de apartamente ca semn de protest.
"Copiii dormeau în haine, eu și soțul meu dormeam și noi purtând pantaloni, pulovere, cămăși, sub două pături", a declarat o femeie locală pentru publicația rusă The Insider, adăugând că temperatura din apartamentul ei nu a depășit 10 grade Celsius până când a început să folosească încălzitoare electrice.
Oficialii au reacționat lent. Guvernatorul regiunii Moscova, Andrei Vorobiov, a avut nevoie de trei zile pentru a emite un comunicat oficial cu privire la defecțiunea din Klimovsk, punând vina pe proprietarii "sălii de cazane cu proprietate privată" pentru permiterea producției defectuoase. Vorobiov a spus că autoritățile au demarat o anchetă.
"Înțelegem că răbdarea tuturor are o limită", a declarat el în timpul unei întâlniri cu cetățenii.
Guvernatorul l-a acuzat, de asemenea, pe proprietarul centralei că nu a putut fi contactat în timpul crizei actuale, arătând că doi dintre aceștia locuiesc în străinătate. Problema a atras aparent atenția președintelui rus Vladimir Putin — el i-a ordonat lui Vorobiov să naționalizeze facilitatea de încălzire.
Răspunsul întârziat ar putea fi atribuit locației sensibile a facilității de încălzire — aceasta funcționează în cadrul unei fabrici active de muniție. Astfel de aranjamente între industria militară și infrastructura civilă erau relativ comune în era sovietică.
Legături raportate între uzina din Klimovsk și Kremlin
Fabrica de muniție a fost privatizată în 2001, iar structura actuală de conducere nu a fost făcută publică. Cu toate acestea, rapoarte neconfirmate în presa rusă indică faptul că managerii fabricii aveau legături de prim rang chiar la vârful Kremlinului. Directorul fabricii, Igor Kushnikov, este un fost colonel al agenției de informații FSB din Rusia, conform relatărilor media. În mai 2023, el a preluat conducerea fabricii de la Igor Rudyka — presupus unul dintre foștii bodyguarzi ai lui Putin.
Săptămâna trecută, anchetatorii federali ruși au declarat că l-au reținut pe Kushnikov și pe managerul camerei de centrale, Alexander Chikov.
Infrastructura sovietică în ruină
Unul dintre acționarii fabricii de muniție din Klimovsk, Marina Saharova, care are sediul în Germania, a declarat că motivul pentru eșec nu se datorează facilității de încălzire în sine, ci condițiilor dezastruoase ale rețelei de încălzire — ea a spus despre camera de centrale că trebuie închisă din cauza defecțiunilor din afara fabricii.
Experții au avertizat că rețeaua de încălzire din Rusia este prost întreținută și învechită, în special în zonele care și-au mărit masiv densitatea populației de la vremea sovietică încoace. Chiar acum, în unele părți ale țării încă se folosesc țevi de oțel vechi de decenii, depășindu-și durata de viață proiectată de 25 de ani, conform publicației ruse The Bell. Cifrele oficiale citate de The Bell indică faptul că aproximativ 3% din rețeaua de încălzire, apă și canalizare este clasificată în fiecare an ca fiind în "stare de urgență". Cu toate acestea, doar 1%-2% sunt modernizate, ceea ce duce la mii de defecțiuni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News