Rușii au săpat tranșee aproape de Cernobîl, în zona puternic radioactivă a Pădurii Roșii. Unii soldați au suferit afecțiuni din cauza radiațiilor
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Fotografie creată de Алесь Усцінаў, de la Pexels
Fotografie creată de Алесь Усцінаў, de la Pexels
Un videoclip împărtășit de armata ucraineană își propune să arate dovada că trupele ruse au săpat tranșee în Pădurea Roșie, cea mai contaminată zonă din zona de excludere a Cernobîlului.

Videoclipul, care nu este datat și de origine necunoscută, pare să arate imagini cu drone.

Acesta înfățișează un teren care pare săpat, într-un cadru unde apare, în depărtare, și sarcofagul care acoperă locul accidentului nuclear de la Cernobîl din 1986.

Filmarea a fost distribuită de armata ucraineană pe Twitter miercuri.

Postarea a venit cu textul: „Dovada video. Comandamentul rus a ordonat soldaților săi să sape fortificații în apropierea centralei nucleare Chornobîl în Pădurea Roșie radioactivă în martie 2022”. 

În videoclip poate fi văzut un drum care pare să corespundă cu o locație de pe hărțile regiunii, la aproximativ 3,5 km de centrală.

Soldații ruși au suferit afecțiuni din cauza radiațiilor

Trupele ruse au părăsit locul săptămâna trecută, la cinci săptămâni după ce au invadat zona de excludere a Cernobîlului pe 24 februarie.

Energoatom, compania electrică de stat a Ucrainei, a declarat că trupele ruse au săpat tranșee în timp ce erau acolo și, ulterior, au suferit afecțiuni din cauza radiațiilor.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică, o organizație afiliată Națiunilor Unite care oferă consiliere privind siguranța radioactivă, a declarat că investighează afirmațiile.

Potrivit lucrătorilor ucraineni nenumiți care se aflau la locul de la Cernobîl în timp ce Rusia îl ocupa, trupele au condus vehicule blindate prin Pădurea Roșie, acestea nedispunând de echipament de protecție.

Un muncitor a spus că unele trupe păreau să nu știe de tragedia din 1986 care a făcut Cernobîl sinonim cu dezastrul nuclear.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel