Rusia va confisca proprietățile tuturor celor care vorbesc împotriva invaziei lui Putin în Ucraina
Parlamentul rus ia în considerare o nouă legislație care ar da statului puterea de a confisca proprietatea.
Parlamentul rus ia în considerare o nouă legislație care ar da statului puterea de a confisca proprietatea persoanelor condamnate pentru defăimarea forțelor armate sau pentru că au cerut public acțiuni care subminează securitatea statului.
Criticarea a ceea ce Moscova numește "operațiunea sa militară specială" din Ucraina a fost efectiv o infracțiune în Rusia din ziua în care a început în urmă cu aproape doi ani, dar noul proiect de lege vizează să înăsprească și mai mult pedepsele pentru acest lucru.
Acesta ar permite statului să confiște proprietățile rușilor care au părăsit țara și au criticat războiul, dar care continuă să se bazeze pe veniturile obținute din închirierea caselor sau apartamentelor lor în Rusia.
Măsura a fost comparată cu "vânătoarea de vrăjitoare" din anii 1930, în timpul dictatorului sovietic Iosif Stalin, cu retorica "dușmanului de stat", și ar putea afecta mii de ruși care s-au pronunțat împotriva invaziei Moscovei în Ucraina.
Președintele camerei inferioare a parlamentului, Duma de Stat, Viaceslav Volodin, un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin, a numit noul proiect de lege "legea ticăloșiei".
"Toți cei care încearcă să distrugă Rusia, să o trădeze, trebuie să fie publicați în consecință și să plătească daunele aduse țării sub forma proprietății lor", a declarat el la sfârșitul săptămânii trecute, în timp ce anunța depunerea proiectului de lege.
Vladimir Putin este deja cel mai longeviv lider de la Kremlin
Vestea noului proiect de lege vine în timp ce staff-ul de campanie al lui Vladimir Putin a prezentat astăzi zeci de cutii pline cu petiții semnate de susținere a candidaturii sale la alegerile prezidențiale din martie - alegeri în care este aproape sigur că va obține un nou mandat.
Putin, deși strâns legat de partidul dominant Rusia Unită, candidează ca independent, o cale care i-ar prelungi controlul asupra Rusiei pentru cel puțin încă șase ani.
Liderul în vârstă de 71 de ani s-a folosit de două ori în trecut de influența sa pentru a modifica constituția astfel încât, teoretic, să poată rămâne la putere până la 80 de ani.
El este deja cel mai longeviv lider de la Kremlin de la dictatorul sovietic Stalin, care a murit în 1953.
Legea electorală rusă prevede că, pentru a intra pe buletinul de vot, candidații independenți trebuie să prezinte cel puțin 300.000 de semnături strânse din 40 de regiuni ale țării.
Rapoartele de presă rusești au declarat că staff-ul de campanie al lui Putin a adus 95 de cutii de carton, pline cu petiții semnate, la Comisia Electorală Centrală. Rapoartele anterioare au declarat peste 2 milioane de semnături.
Comisia trebuie să finalizeze lista de candidați până la 10 februarie, iar alegerile sunt programate pentru 17 martie.
Până în prezent, trei candidați au fost aprobați pentru scrutin, niciunul dintre ei neavând șanse serioase în fața lui Putin.
Aceștia sunt Nikolai Kharitonov de la Partidul Comunist, Leonid Slutsky de la Partidul Liberal Democrat și Vladislav Davankov de la Partidul Oamenilor Noi, conform Daily Mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News