Data publicării:

Rusia și Ucraina schimbă sute de prizonieri de război, anunță Moscova

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Politica
WhatsApp
Fotografie creată de Specna Arms, de la Pexels
Fotografie creată de Specna Arms, de la Pexels
Aproximativ 3.035 de ucraineni au fost eliberați prin schimburile de prizonieri. Sute de familii s-au reîntregit.

Rusia și Ucraina au efectuat miercuri un schimb de aproximativ 200 de prizonieri de război, aproape la o săptămână după ce cele două țări au schimbat acuzații cu privire la prăbușirea unui avion pe care Moscova susține că transporta prizonieri de război ucraineni, au confirmat miercuri oficialitățile.

Ministerul rus al Apărării a declarat că fiecare parte a primit 195 de soldați, conform The Associated Press, în timp ce președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a afirmat că 207 prizonieri au fost aduși înapoi la Kiev.

"Astăzi am reușit să eliberăm încă 207 ucraineni din captivitatea rusă. 180 de soldați și sergenți. 27 de ofițeri", a scris Zelensky pe X, anterior Twitter, notează și Charlotteobserver.

"Aproape jumătate dintre ei sunt apărătorii din Mariupol. Forțele Armate, Garda Națională, Garda de Frontieră și Poliția Națională - 207 ucraineni se vor reuni curând cu cei dragi. 207 de familii fericite."

Zelenski a declarat că acesta a fost cel de-al 50-lea schimb de prizonieri de la începutul războiului dintre Ucraina și Rusia, în doi ani. Aproximativ 3.035 de ucraineni au fost eliberați prin aceste schimburi, a adăugat el. Armata rusă a afirmat că prizonierii de război ruși implicați în schimbul de miercuri "au fost expuși unui pericol mortal în captivitate" și vor fi transportați la Moscova pentru tratament și reabilitare, conform AP.

Acesta vine la o săptămână după ce Moscova a susținut că un avion militar rus, transportând 65 de prizonieri de război ucraineni, a fost doborât de forțele ucrainene, lucru ce a determinat cele două națiuni să facă diverse contre, a raportat The Associated Press.

În timp ce Rusia a susținut că avionul a fost doborât în regiunea Belgorod a Rusiei cu rachete ucrainene, Kievul a pus la îndoială dacă prizonierii se aflau la bordul aeronavei, sugerând că aceasta ar fi reprezentat o amenințare la adresa Ucrainei, a mai adăugat agenția de știri. Niciuna dintre părți nu a furnizat dovezi pentru acuzațiile lor, potrivit AP. Președintele rus Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că anchetatorii ruși au descoperit că Ucraina a folosit sisteme americane de apărare antiaeriană Patriot pentru a doborî avionul, conform AP. Putin a spus că va "insista" asupra unei anchete internaționale asupra incidentului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel