Rusia se laudă cu un "câine-robot de luptă", numit armă de ultimă generație, care este, de fapt, o jucărie vândută și în România - Video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Rusia se laudă cu un "câinele-robot de luptă", numit armă de ultimă generație, care este, de fapt, o jucărie care se vinde și în România / Foto: Captură video Twitter Rob Lee
Rusia se laudă cu un "câinele-robot de luptă", numit armă de ultimă generație, care este, de fapt, o jucărie care se vinde și în România / Foto: Captură video Twitter Rob Lee
Câinele robot cu rachete din Rusia este, de fapt, chinezesc, și se găsește de vânzare pe Alibaba sau Aliexpress.

Un "câine robot" înarmat cu un lansator de rachete antitanc instalat pe spate a fost prezentat la expoziția de arme "Armata 2022" din Rusia. În timp ce acest lucru era menit să arate starea avansată a tehnologiei Rusiei în rândul colegilor săi, câinele robot pare să fie doar o jucărie chinezească care este disponibilă pentru cumpărare pe Aliexpress.com sau Alibaba, scrie thedrive.com.

În schimb, atunci când l-au prezentat, rușii s-au lăudat că acest "câine-robot M-81" poate duce în spate un lansator de rachete anti-tanc RPG-26 și este dotat cu un dispozitiv optic de ochire. Oficialii din Rusia au mai spus că poate realiza misiuni militare și civile, poate localiza ținte și poate păzi obiective. Însuși Putin l-a numit "un sistem nou de luptă, o armă de înaltă precizie".

Organizată de Ministerul rus al Apărării și deschisă cu o adresă a președintelui rus Vladimir Putin, expoziția se desfășoară între 15 și 22 august la Patriot Park din Kubinka, chiar lângă Moscova. Merită să ținem cont de faptul că Rusia și companiile ruse au o istorie de dezvăluire a a unor arme care par false la expoziția anuală. O demonstrație completă a "câinelui robot" la care se face referire poate fi văzută în video de mai jos.

Surpriza a venit atunci când imaginile cu robotul s-au răspândit masiv pe rețelele de socializare. Așa s-a descoperit că "noua invenție" cu care se laudă rușii este altceva decât un robot chinezesc, "Unitree Yushu Technology Dog", care poate fi cumpărat de pe diferite site-uri, chiar și din România.

Postate inițial pe platforma de socializare Telegram, imaginile cu robotul au început să circule pe Twitter. În demonstrație, vedem "câinele robot" mergând înapoi și înainte, precum și stând pe loc, înainte de a se îndrepta către participanții la expoziție.

Câinele este prezentat ca fiind capabil să susțină greutatea unui lansator de rachete antitanc RPG-26 și ceea ce pare la prima vedere a fi un dispozitiv optic de țintire, dar acesta poate fi doar un anumit tip de lunetă pentru arme de calibru mic. Este neclar dacă robotul poate suporta șocul de a trage cu arma sau dacă este chiar capabil să o lovească o țintă de la distanță. După cum se poate vedea în videoclipul de mai jos, RPG-26 are un recul relativ ușor pentru o armă de acest tip.

Corpul robotului este ascuns de o salopetă din material negru. Deși aceasta poate părea o încercare ciudată de apariție tactică, este mult mai probabil că este necesar să se ascundă originea robotului. Pe baza locației și a formei "ochilor" câinelui robot, a culorii argintii și a formei și proporțiilor sale generale, se pare că robotul afișat este de fapt unul produs de chinezi.

Într-adevăr, câinele în sine seamănă izbitor cu Unitree YushuTechnology Dog de la Unitree Robotic, care poate fi achiziționat online pentru doar 2.700 USD. Ca atare, pare destul de clar că robotul nu a fost proiectat de producătorul rus care îl afișează la expoziția "Armata 2022" și nici nu pare a fi o armă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel