Rusia salută o posibilă reconciliere interpalestiniană
SUA au reacţionat cu răceală la anunţata reconciliere între facţiunile palestiniene rivale, fiind subliniat, într-o declaraţie oficială, că Hamas este organizaţie teroristă şi că orice guvern palestinian trebuie să renunţe la violenţă şi să recunoască dreptul Israelului de a exista.
În schimb, Rusia a salutat această reconciliere, estimând că va fi un pas pozitiv în procesul de pace din Orientul Mijlociu. Rusia a salutat acordul privind posibila reconciliere interpalestiniană, la care de altfel ea a chemat în permanenţă grupările rivale Fatah şi Hamas.
Informaţiile despre acordul de principiu la care au ajuns cele două grupări cu privire la formarea guvernului provizoriu de uniune naţională, organizarea de alegeri parlamentare şi prezidenţiale, declaraţiile liderilor principalelor organizaţii palestiniene, cât şi preconizata semnare a acordului corespunzător între cele două facţiuni a fost primită la Moscova cu satisfacţie, a declarat azi Ministerul rus de Externe.
Fără să-şi asume iniţiative separate în procesul de pace din Orientul Mijlociu, Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate şi membru al cvartetului internaţional pentru Orientul Mijlociu, a susţinut reconcilierea interpalestiniană inclusiv ca parte integrantă a procesului de pace din Orientul Mijlociu şi ca o condiţie pentru formarea statului palestinian independent.
Rusia menţine relaţii cu ambele grupări palestiniene. Refacerea unităţii palestiniene a fost susţinută de Kremlin şi cu ocazia vizitei preşedintelui Medvedev în Cisiordania, în luna ianuarie, cât şi a vizitei efectuată luna trecută la Moscova de liderul palestinian Mahmoud Abbas. Rusia continuă să acorde Autorităţii Palestiniene ajutor finaciar, umanitar şi militar. În acelaşi timp, Rusia întreţine relaţii şi cu gruparea islamistă Hamas, pe care nu o consideră organizaţie teroristă. Relaţiile au fost stabilite la începutul anului 2006, după victoria Hamas în alegerile din Gaza, pentru ca în luna martie a aceluiaşi an o delegaţie a conducerii Hamas să viziteze Moscova.
Rusia a menţinut în continuare contactele cu Hamas, argumentând că în acest fel lasă deschis un canal de comunicare în interesul procesului de pace. Comunicatul Ministerului rus de Externe menţionează că în cazul în care vor fi realizate, acordurile interpalestiniene vor contribui "la realizarea aspiraţiilor naţionale ale poporului palestinian şi vor da impulsul necesar procesului de pace din Orientul Mijlociu.
O poziţie palestiniană unică, bazată clar pe principiile ONU şi iniţiativa de pace arabă, va contribui la avansarea spre o pace trainică şi la securitatea tuturor ţărilor şi popoarelor din regiune" - se arată în comunicat. Corespondentul din Orientul Mijlociu al televiziunii de stat ROSSIA, sublinia în comentariul său că acordurile interpalestiniene, dacă vor fi semnate şi realizate, pot aduce regiunea în pragul unor schimbări istorice importante ce vor modifica radical faţa Orientului Mijlociu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News