Rusia influențează activ toate grupurile politice din Parlamentul European
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Rusia încearcă să influențeze toate grupurile politice din Parlamentul European, inclusiv Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), care include fostul partid de guvernământ al Poloniei.

O investigație efectuată de autoritățile cehă și poloneză la sfârșitul lunii martie a dezvăluit o operațiune pro-rusă de influență în Europa care implică o rețea de propagandă pro-rusă, menționează Pravda.

"Rușii sunt foarte activi în fiecare [grup politic UE]", a declarat Morawiecki în legătură cu evoluțiile, adăugând că nu a fost surprins de ultima expunere a unei rețele de influență pro-rusă.

Partidul său, Lege și Justiție, și familia sa politică europeană ECR nu sunt nici ele în afara riscului, a recunoscut el.

"Sunt sigur că ECR este, de asemenea, infiltrat sau există încercări de infiltrare, și nu m-ar surprinde să aflu că există acest sau acel membru care cooperează cu rușii pentru că sunt extrem de eficienți în capturarea oamenilor", a spus Morawiecki.

"Nu sunt surprins de faptul că ei [rușii] pătrund în [grupul de dreapta extremă] ID – dimpotrivă: sunt absolut sigur că ei încearcă, de asemenea, să pătrundă (…) în [grupul de centru-dreapta] EPP și Socialiști [S&D]", a adăugat Morawiecki.

Deși încă nu au fost formulate acuzații oficiale, media a raportat, citând surse din serviciile de informații cehi, că Petr Bystron, deputatul german din partidul Alternativa pentru Germania, a primit 25.000 de euro de la o rețea de propagandă rusă.

Alternativa pentru Germania face parte din grupul politic european Identitate și Democrație (ID), cu care Morawiecki speră să coopereze după alegerile pentru Parlamentul European din iunie.

Procuratura din Belgia investighează posibila interferență rusă în viitoarele alegeri pentru Parlamentul European, pe baza datelor furnizate de serviciile de informații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel