Rusia începe ofensiva energetică: primele două victime
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Polonia și Slovacia acuză Rusia că a redus nemotivat volumul de gaze livrat în baza contractelor legale. Gigantul rus Gazprom a răspuns că nu există nicio problemă cu cantitatea de gaze livrată, care pentru Polonia a rămas la același nivel ca săptămâna trecută - 23 de milioane metri cub pe zi.

Un diplomat polonez a declarat pentru EuObserver că volumul de gaze a scăzut cu 20% luni și cu 45% marți. În aceeași zi, premierul slovac Robert Fico a afirmat că livrările pentru țara sa au fost mai mici cu 11%.

Diplomatul polonez a menționat că firma de distribuție de la Varșovia efectuează o anchetă pentru a descoperi cauza problemelor.

Polonia, Slovacia și Ungaria sunt implicate în livrările de tip "flux-invers" către Ucraina după ce Rusia a amenințat că întrerupe contractul cu Kievul.

Un diplomat ungar a precizat că țara sa nu a întâmpinat nicio problemă în privința livrărilor de gaze naturale.

Dependența Europei de gazul Rusiei, într-un singur grafic

Mișcarea Gazprom survine în săptămâna când Uniunea Europeană a implementat un nou pachet de sancțiuni economice împotriva Rusiei ca urmare a agresiunii din Estul Ucrainei.

Unele țări s-au opus noilor sancțiuni. Între acestea și Finlanda, care este dependentă în cea mai mare măsură de gazele Moscovei.

Polonia a fost unul dintre cei mai fermi critici ai Rusiei pentru acțiunile din Ucraina. Polonia găzduiește o parte a scutului american anti-rachetă, va fi principalul centru de comandă al forței de reacție rapidă a NATO, iar polonezul Donald Tusk a fost numit președinte al Consiliului European.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel