Rusia îi critică pe "britanicii aroganți" după ce Sunak a vizitat Ucraina pentru a anunța noi ajutoare
Rishi Sunak a efectuat o vizită la Kiev pentru a anunța un nou pachet de ajutor militar, asigurări de securitate și sprijin umanitar.
Prim-ministrul a semnat cu președintele Volodymyr Zelenski un acord de cooperare în domeniul securității între Marea Britanie și Ucraina, prin care Regatul Unit se angajează să ofere schimb de informații, securitate cibernetică, pregătire medicală, pregătire militară și cooperare în domeniul industriei de apărare.
De asemenea, Marea Britanie va oferi Ucrainei un ajutor militar în valoare de 2,5 miliarde de lire sterline în 2024-25, ceea ce reprezintă o creștere de 200 de milioane de lire sterline față de cei doi ani precedenți.
Aproximativ 200 de milioane de lire sterline vor fi cheltuite, de asemenea, pentru un efort de a achiziționa și produce mii de drone militare.
Ca răspuns la vizita dlui Sunak, fostul președinte rus Dmitri Medvedev a avertizat Marea Britanie împotriva oricărei desfășurări în Ucraina.
Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat: "Sper că dușmanii noștri eterni - aroganții britanici - înțeleg că desfășurarea unui contingent militar oficial în Ucraina ar fi o declarație de război împotriva țării noastre".
Pachetul britanic va fi cea mai mare livrare de drone către Ucraina din partea vreunei națiuni, potrivit Downing Street. Se așteaptă ca majoritatea să fie fabricate în Marea Britanie.
De asemenea, va furniza țării rachete cu rază lungă de acțiune, apărare aeriană, muniție de artilerie și securitate maritimă.
Acordul vine în contextul în care președintele ucrainean face presiuni asupra aliaților din Occident pentru a oferi țării mai mult sprijin
Președintele ucrainean a declarat că forțele sale au nevoie în special de sisteme de apărare aeriană pentru a respinge barajele aeriene rusești.
Mai mult de 500 de drone și rachete au fost lansate între 29 decembrie și 2 ianuarie, potrivit oficialilor de la Kiev.
Acordul vine în contextul în care președintele ucrainean face presiuni asupra aliaților din Occident pentru a oferi țării mai mult sprijin pentru a riposta împotriva forțelor rusești ale lui Vladimir Putin, pe fondul temerilor că interesul pentru război scade pe măsură ce conflictul se prelungește.
Criza din Orientul Mijlociu a îndepărtat, de asemenea, atenția globală de la conflict, în timp ce Israelul continuă să bombardeze Gaza - iar SUA și Marea Britanie lansează atacuri împotriva unor obiective militare legate de rebelii Houthi din Yemen.
Sunak a subliniat sprijinul constant al Marii Britanii pentru Kiev înainte de întâlnirea cu președintele Zelenski.
El a declarat că este "mândru" să semneze noul acord de securitate cu Ucraina, adăugând: "Acesta este primul dintr-o serie de noi garanții bilaterale de securitate promise Ucrainei de 30 de țări la summitul (NATO) de anul trecut de la Vilnius.
"Și spune că, dacă Rusia invadează din nou Ucraina, Marea Britanie va veni în ajutorul dumneavoastră cu asigurări de securitate rapide și susținute".
Președintele Zelenski i-a mulțumit prim-ministrului pentru "leadership-ul personal" după ce cei doi au semnat acordul de securitate la Kiev și l-a decorat cu Ordinul Ucrainean al Libertății, în semn de recunoaștere a "contribuției sale personale remarcabile la consolidarea cooperării interstatale ucraineano-britanice, la susținerea suveranității statului și a integrității teritoriale a Ucrainei".
Luând cuvântul la o conferință de presă alături de Sunak, președintele ucrainean a declarat că decizia Marii Britanii de a semna acordul de securitate "pune bazele pentru continuarea activității noastre cu ceilalți parteneri", conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News