Rusia e interesată să inspecteze scuturile antirachetă ale NATO din România și Polonia, dar cu o condiție esențială
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Administraţia Putin a insistat ca NATO să ofere garanții și să renunțe la angajamentele Summitului de la București / Foto Agerpres
Administraţia Putin a insistat ca NATO să ofere garanții și să renunțe la angajamentele Summitului de la București / Foto Agerpres
Rusia este dispusă să discute cu SUA despre propunerea ca cele două ţări să efectueze reciproc inspecţii în baze de rachete, se arată în răspunsul Rusiei la contra-propunerile făcute de Washington către Moscova, care în decembrie 2021 a transmis SUA şi NATO un set de cereri cu privire la arhitectura de securitate europeană.

MAE rus a transmis joi disponibilitatea Moscovei de a discuta cu Washington despre inspecţii la unele dintre facilităţile militare din partea europeană a Rusiei, în schimbul inspectării de către Rusia a scuturilor americane antirachetă din Polonia şi România, conform agenției RIA, citată de Reuters și preluată de Agerpres.

Rusia, solicitare esențială: Retragerea tuturor forţelor americane din Europa Centrală şi de Est

Rusia a insistat însă asupra cererii sale privind retragerea tuturor forţelor americane din Europa Centrală şi de Est.

De asemenea, Rusia a comunicat SUA că precondiţiile sale pentru o dezescaladare a crizei ucrainene includ sistarea livrărilor de arme către Ucraina, recuperarea tuturor armelor deja livrate acestei ţări de către Occident şi respectarea de către Kiev a dispoziţiilor acordurilor de pace de la Minsk.

În caz de respingere a cererilor Rusiei privind securitatea europeană, aceasta a ameninţat în răspunsul transmis Washingtonului că va reacţiona, ”în special prin implementarea unor măsuri cu caracter militar şi tehnic”.

Rusia a mai transmis că nu are nicio intenţie să invadeze Ucraina

Moscova a asigurat totuşi Washingtonul în răspunsul transmis că nu are nicio intenţie să invadeze Ucraina, deşi are masate la graniţa acesteia importante forţe militare.

Odată cu comasarea de trupe la graniţa ucraineană, Rusia a înaintat Statelor Unite şi NATO în luna decembrie o serie de cereri privind arhitectura de securitate europeană, printre care se regăsesc încetarea extinderii NATO şi retragerea trupelor Alianţei din statele care au aderat la ea după 1997, solicitări respinse de Washington, care a propus în schimb Moscovei măsuri de dezarmare şi sporire a încrederii reciproce, cum ar fi de pildă să asigure Rusia prin inspecţii că în bazele pentru scuturile antirachetă din România şi Polonia nu sunt amplasate rachete Tomahawk.

Citește și: Președintele Cehiei spune că rușii „nu sunt nebuni“ să invadeze Ucraina la o dată anunțată de SUA

Miloš Zeman, președintele Republicii Cehe, nu vede plauzibilă ipoteza unei invazii ruse în Ucraina.

Președintele Miloš Zeman nu se așteaptă ca Rusia să declanșeze un atac armat asupra Ucrainei, descriind informația drept un moment jenant al serviciilor de informații americane, într-un interviu pentru ziarul Mladá fronta DNES.

Zeman a reiterat că războiul le-ar face mai mult rău rușilor, deoarece vor primi sancțiuni economice, și, astfel, Moscova nu va risca o invazie.

El a refuzat însă să excludă că situația ar putea duce la un conflict local la granițele republicilor autoproclamate din regiunile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, care se află la comanda separatiștilor. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel