Rusia, acorduri de furnizare a vaccinului Sputnik cu 40 de state
Rusia a încheiat acorduri pentru a furniza vaccinul anti-COVID către peste 40 de țări, în condițiile în care națiunile mai sărace se luptă să acceseze dozele occidentale. Sputnik V câștigă teren în America Latină, Europa de Est, Asia și Africa, relatează Business Insider.
Fondul rus de investiții directe, organismul care a susținut vaccinul și se ocupă de comercializarea acestuia, a listat națiunile într-un comunicat de presă.
Acestea sunt în Europa: Rusia, Belarus, Serbia, Slovacia, Ungaria, Armenia, Muntenegru, San Marino, Moldova, în Asia: Turkmenistan, Pakistan, Kazahstan, Uzbekistan, Siria, Kârgâzstan, Myanmar, Siria, Mongolia, Sri Lanka, în America: Argentina, Bolivia, Venezuela, Paraguay, Mexic, Nicaragua, Guyana, Sfântul Vincent și Grenadine, Honduras, Guatemala, iar în Africa și Orientul Mijlociu: Algeria, Angola, Republica Congo, Djibouti, Republica Guineea, Tunisia, Emiratele Arabe Unite, Iran, Bahrain, Liban, Gabon, Egipt, Ghana.
Vaccinul este, de asemenea, aprobat de Autoritatea Palestiniană și de Republica Srpska din Bosnia și Herțegovina, se arată în comunicatul de presă.
Desigur, nu este vorba doar de sănătate publică. Există și un avantaj pentru Rusia. Efortul de a distribui vaccinuri în întreaga lume este o șansă de a-și îmbunătăți imaginea în străinătate și de a-și întări alianțele, în timp ce majoritatea națiunilor occidentale sunt concentrate pe proprii cetățeni.
Distribuirea Sputnik apare ca parte a noii „diplomații a vaccinului”
Kirill Dmitriev, CEO al RDIF, a declarat pentru Insider pe 2 februarie că nu prea are interes să vadă vaccinul utilizat în SUA și doar un interes moderat să îl trimită în Europa.
Dar în afara acestor piețe există o piață largă. În afară de SUA și Europa de Vest, există relativ puține doze disponibile de la producătorii AstraZeneca, Moderna, Pfizer și Johnson & Johnson.
Națiuni, inclusiv SUA, Canada și Marea Britanie, au comandat suficiente doze pentru a-și vaccina populația de mai multe ori. De asemenea, primesc dozele mai devreme.
Un mecanism destinat să ofere acces celor mai sărace țări, programul COVAX al Organizației Mondiale a Sănătății, se mișcă lent, primele doze ajunând abia luni în Africa.
Lawrence Gostin, profesor de medicină la Universitatea Georgetown, care este directorul Collaborating Center on National and Global Health Law al OMS a declarat pentru Insider într-un interviu că distribuția dozelor a fost evident nedreaptă.
„Ceea ce ar trebui să fie o resursă medicală științifică neutră din punct de vedere politic este divizată în întreaga lume, în conformitate cu sferele de influență politice și geostrategice”, a spus el.
RDIF nu ascunde intențiile sale. "Prioritățile noastre sunt Orientul Mijlociu, America Latină, Asia, Africa, acele țări care sunt foarte dornice să procure Sputnik", a declarat Dmitriev către presa Arabă, Arab News, într-un interviu din 18 ianuarie.
"Rusia vinde oamenilor disperați", a spus Gostin. „Guvernele își dau seama că oamenii mor, că pandemia le spulberă economiile și că pierd încrederea publicului”.
Argentina este lider în ceea ce privește numărul de vaccinuri Sputnik V administrate în America Latină, cu mult de 270.000 de doze inițiale și 45.000 de doze secundare în ianuarie, a informat Reuters pe 28 ianuarie. Argentina a comandat 20 de milioane de doze de vaccin.
Mexic, Venezuela, Bolivia și Paraguay au primit, de asemenea, doze și așteaptă mai multe, potrivit Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News