Rusia a omologat vaccinul monodoză ''Sputnik Light''. Va fi permisă ridicarea brevetelor pentru vaccinurile anti-COVID
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 06 mai, 17:47
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ Pixabay
Rusia a anunțat că a omologat vaccinul monodoză ''Sputnik Light'' și că este de acord cu ridicarea brevetelor pentru vaccinurile anti-COVID.

Rusia a anunţat joi că a omologat versiunea Light a vaccinului său anti-COVID-19 Sputnik-V, noul ser fiind administrat într-o doză unică, faţă de două doze în cazul Sputnik-V, şi va fi destinat în principal exportului, relatează Agerpres, citând AFP.

Omologarea a fost anunţată în paralel de producătorul vaccinului, centrul Gamaleia, şi de vicepremierul rus însărcinat cu sectorul sanitar, Tatiana Golikova, în timpul unei reuniuni pe tema evoluţiei pandemiei la care a participat şi preşedintele rus Vladimir Putin şi a fost retransmisă la televiziune.

Ridicarea brevetelor vaccinurilor anti-COVID, permisăAcesta din urmă s-a declarat favorabil ideii ridicării brevetelor asupra vaccinurilor anti-COVID-19 pentru a accelera producţia şi distribuţia acestora la nivel global, după o propunere în acest sens venită din partea Statelor Unite, idee faţă de care şi preşedintele francez Emmanuel Macron s-a declarat absolut favorabil, în timp ce Germania a transmis că este deschisă unei discuţii pe acest subiect.

Desigur, Rusia ar susţine o asemenea abordare (...) În condiţiile actuale, aşa cum am spus-o de mai multe ori, nu trebuie să ne gândim la cum să obţinem un profit maxim, ci la modul în care să asigurăm securitatea oamenilor, a declarat preşedintele Putin.

Contracte pentru producția Sputnik-V

Fondul rus de investiţii directe (RDIF), care a finanţat dezvoltarea vaccinului Sputnik-V, a semnat contracte cu companii farmaceutice din Brazilia, India, China, Iran, Coreea de Sud, Kazahstan şi Belarus pentru producţia acestui ser, autorizat până în prezent în 61 de ţări. Dar agenţia braziliană de reglementare în sectorul sanitar, Anvisa, a respins în aprilie autorizarea Sputnik-V, afirmând că din cauza unei anomalii în procesul de producţie dozele pe care le-a examinat conţineau o versiune activă a virusului ce provoacă răceala, justificare considerată de producătorul vaccinului drept un refuz motivat politic.

Sputnik Light, prevăzut pentru exportPotrivit RDIF, Sputnik Light are o eficacitate de 79,4%, faţă de 91,6% în cazul versiunii vaccinului administrat în două doze. Vaccinul Sputnik Light este creat pe o platformă de adenovirus uman bine studiată şi care s-a dovedit sigură şi eficace, afirmă fondul rus, care estimează la sub 10 dolari costul unei doze din acest vaccin.

Directorul RDIF, Kirill Dmitriev, a precizat că Sputnik va rămâne principala sursă de vaccinare în Rusia, în timp ce Sputnik Light va fi exportat, fiind conceput în principal pentru ţările confruntate cu un val masiv de infecţii şi pentru care ar fi astfel utilă o soluţie rapidă de imunizare a populaţiei. 

G Ad:

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro