Data publicării:

Rusia a înfometat în mod deliberat civilii ca tactică militară în Mariupol, spun experții juridici

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Experții juridici internaționali susțin că forțele rusești au folosit în mod deliberat înfometarea civililor ca tactică militară în timpul asediului de 85 de zile din Mariupol, între martie și mai 2022.

Organizația pentru drepturile omului Global Rights Compliance (GRC) a declarat că forțele rusești "au atacat sistematic obiectele indispensabile pentru supraviețuirea populației civile", cum ar fi hrana, apa, energia și accesul la asistență medicală.

În același timp, trupele rusești au tăiat rutele de evacuare și au blocat accesul ajutoarelor umanitare, a adăugat aceasta într-un raport de 76 de pagini.

"Cazuri îngrozitoare în care persoane în vârstă au murit în propriile apartamente"

Înfometarea civililor "prin privarea acestora de obiecte indispensabile supraviețuirii lor" ca tactică militară este definită ca o crimă de război de către Curtea Penală Internațională.

"Am întâlnit cazuri îngrozitoare în care persoane în vârstă au murit în propriile apartamente din cauza lipsei de apă sau pentru că le era frig, deoarece nu exista încălzire în interiorul Mariupol", a declarat Olha Matskiv, consilier juridic ucrainean în cadrul GRC.

Curtea Penală Internațională are jurisdicție asupra crimelor de război, crimelor împotriva umanității și genocidului dacă sunt comise pe teritoriul Ucrainei. Curtea a emis până în prezent patru mandate de arestare legate de Ucraina, inclusiv împotriva președintelui rus Vladimir Putin.

Moscova a negat întotdeauna că trupele sale vizează civilii din Ucraina, conform Sky News. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel