Rusia a adăugat Bahamas, alături de Grecia, pe lista teritoriilor neprietenoase
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Rusia a adăugat Bahamas, alături de Grecia, pe lista teritoriilor neprietenoase / Foto: Pixabay, de Ralph Häusler
Rusia a adăugat Bahamas, alături de Grecia, pe lista teritoriilor neprietenoase / Foto: Pixabay, de Ralph Häusler
Rusia a adăugat Bahamas și insulele Guernsey și Man pe lista teritoriilor neprietenoase.

Guvernul Federației Ruse a inclus Bahamas, precum și insulele Guernsey (Insulele Canalului) și Insula Man (o insulă dependentă a Coroanei Britanice) pe "lista statelor și teritoriilor străine care comit acțiuni neprietenoase împotriva Federației Ruse, a companiilor ruse și cetăţenilor ruși", scrie Interfax.

Potrivit serviciului de presă al guvernului, ordinul corespunzător a fost semnat de prim-ministrul rus, Mihail Mișustin. Raportul notează că insulele Guernsey și Man sunt incluse pe lista statelor neprietenoase deoarece "au susținut sancțiunile impuse Rusiei de Regatul Unit și Bahamas - pentru că au interzis orice tranzacție cu Banca Rusiei".

Ordinul, notează serviciul de presă al guvernului, a fost aprobat pentru punerea în aplicare a decretului prezidențial din 5 martie 2022 "cu privire la procedura provizorie de îndeplinire a obligațiilor față de anumiți creditori străini".

Potrivit acesteia, cetățenii și companiile rusești, statul însuși, regiunile și municipalitățile sale care au obligații valutare față de creditorii străini din lista țărilor neprietenoase le vor putea plăti în ruble. Pentru a face acest lucru, debitorul poate cere unei bănci ruse să creeze un cont special de ruble în numele unui creditor străin și să-i transfere plățile în ruble la cursul de schimb al Băncii Centrale din ziua plății. Procedura temporară se aplică plăților care depășesc 10 milioane de ruble pe lună, amintește serviciul de presă al guvernului.

Grecia, Danemarca, Slovenia, Croația și Slovacia, pe lista țărilor neprietenoase ale Rusiei



Pe 22 iulie, s-a raportat că Grecia, Danemarca, Slovenia, Croația și Slovacia au fost incluse pe listă. Anterior, lista includea statele membre ale Uniunii Europene, Australia, Albania, Andorra, Regatul Unit (inclusiv insula Jersey și teritoriile controlate de peste mări - insula Anguilla, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar), Islanda, Canada, Liechtenstein, Micronezia, Monaco, Noua Zeelandă, Norvegia, Republica Coreea, San Marino, Macedonia de Nord, Singapore, SUA, Taiwan, Ucraina, Muntenegru, Elveția și Japonia. Lista a fost aprobată inițial la începutul lunii martie.

Economia Rusiei, aşteptată să facă implozie. Miturile poziţiei de forţă a lui Putin, demontate

La cinci luni de la startul invaziei din Ucraina, mulţi legiuitori vestici încă nu înţeleg ce impact a avut "operaţiunea specială" asupra economiei ruseşti, atât intern cât şi extern. 

Deşi mulţi au spus că au fost lipsite de eficienţă, sancţiunile internaţionale şi retragerea multor afaceri de pe teritoriul rusesc au avut un efect devastator asupra economiei Rusiei, indică Jeffrey Sonnenfeld, profesor de practică managerială şi decan la Şcoala de Management a universităţii Yale, într-un editorial pentru Foreign Policy. 

"Din moment ce Kremlinul nu mai oferă cifre la zi şi restrânge disponibilitatea datelor economice, utile pentru concluzii, mulţi economişti au tras concluzia iraţională că totul e ca în primele zile, când încă nu se vedeau efectele sancţiunilor. Oricum, şi acele statistici erau dubioase. Echipa noastră de experţi arată, însă, că retragerea companiilor din Rusia şi sancţiunile contribuie la prăbuşirea economiei Rusiei, atât pe termen scurt cât şi pe termen lung. Putem, astfel, să spulberăm mai multe mituri privind rezistenţa economiei ruseşti", a mai punctat el. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel