Roverul Curiosity al NASA "a împlinit" 4.000 de zile pe Marte
A fost viață, în trecut, pe Marte?
Roverul Curiosity al NASA de pe Marte își continuă misiunea de explorare a Planetei Roșii pe care se află de mai bine de zece ani. Recent, a colectat cea de-a 39-a mostră prin forarea suprafeței marțiene și analizarea rocii pulverizate. Scopul principal al misiunii Curiosity este să determine dacă Marte avea în trecut condiții favorabile pentru a susține viața microbiană, scrie nasa.gov.
Pentru a atinge acest obiectiv, roverul a escaladat la baza Muntelui Sharp, un masiv înalt de 5 kilometri care adăpostește straturi de rocă formate în diverse perioade din istoria planetei Marte. Aceste straturi furnizează date prețioase cu privire la evoluția climatului marțian de-a lungul timpului.
Minerale "vii"
Ultima mostră proaspăt colectată provine din „Sequoia”, o zonă denumită după o locație în Sierra Nevada din California. Cercetătorii speră că analiza acestui eșantion va aduce la lumină informații suplimentare privind climatul și potențiala locuibilitate a planetei Marte, pe măsură ce regiunea s-a îmbogățit cu sulfați. Aceste minerale s-au format probabil în apele sărate care s-au evaporat pe măsură ce planeta s-a răcit și a devenit mai aridă acum miliarde de ani. Descoperirea tipurilor de minerale existente pe Marte este de ajutor pentru oamenii de știință în efortul lor de a înțelege cum arăta planeta în trecut.
Descoperirea recentă a unui mineral de sulfat de magneziu numit starkeyit are o semnificație deosebită. Acest mineral este asociat cu climatul arid, asemănător cu cel de pe Marte în prezent. Se presupune că aceste minerale de sulfat au evoluat în starkeyit pe măsură ce clima a devenit tot mai uscată. Cu toate provocările pe care le-a întâlnit de la aterizarea sa în 2012, roverul Curiosity a străbătut aproape 30 de kilometri și continuă să funcționeze eficient pe Marte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News