Rovana Plumb: Cei care au achitat taxa auto nu vor mai plăti timbrul de mediu
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu
WhatsApp
rovana
rovana

Proprietarii care au achitat  taxa auto sub diverse forme nu vor mai achita timbrului de mediu iar aceia cărora le-a fost restituită taxa de înmatricularea pot circula pe drumurile publice fără să mai plătească taxa, a arătat, vineri, într-o dezbatere publică, ministrul Mediului, Rovana Plumb.

"Cei care deja au plătit taxa de mediu nu vor mai plăti, iar cei cărora li s-a restituit această sumă în baza unei legi care nu a fost corectă din punct de vedere al principiilor europene, vor putea să circule cu vehiculele fără să mai plătească taxa. Dar în situaţia în care pot vinde automobilul, viitorul cumpărător va achita timbrul de mediu pentru că el este un instrument de taxare care se aplică pe toată durata de viaţă a autoturismului. În ceea ce priveşte vechimea maşinii, valoarea timbrului de mediu cum este ea calculată este influenţată printr-un coeficient de reducere, în funcţie de vechime. În momentul în care vom adopta Ordonanţa pe site-urile Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice şi Administraţia Fondului pentru Mediu va exista un calculator pentru calcul taxei", a arătat ministrul mediului, potrivit Agerpres.

 Ministerul Mediului supune, în prezent, dezbaterii publice, prin intermediul propriei pagini de Internet, o primă variantă a proiectului de ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii nr.9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

 Potrivit documentului, varianta actuală a taxei de primă înmatriculare ar urma să fie denumită "Timbrul de mediu", iar modalitatea de calcul este simţitor simplificată.

 Practic, în calcul taxei se va ţine cont numai de emisiile de CO2 ale autovehiculului, valoare ce va fi înmulţită cu valoarea în euro a fiecărui gram şi cu cota de reducere a timbrului exprimată în funcţie de vechime. Vechimea autovehiculului se calculează în funcţie de data primei înmatriculări a acestuia, se precizează la articolul 6, alineatul 5 al Ordonanţei de modificare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel