Românii, izolaţi la domiciliu. Declaraţia pe propria răspundere poate fi completată electronic. Cum se semnează
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
După ce Guvernul a pus la dispoziţia românilor posibilitatea completării declaraţiei pe propria răspundere pentru a ieşi din casă în online, mulţi s-au întrebat cum poate fi aceasta semnată. 

"Până în acest moment, singura modalitate legală de autentificare a declarației pe proprie răspundere este semnătura olografă (n.r. de mână). Această semnătură olografă face ca, pentru acel act semnat, să existe răspundere juridică, cu tot ceea ce presupune acest lucru în situația în care persoana ar fi trasă la răspundere. În ceea ce privește semnătura electronică, ea trebuie să urmeze niște pași prealabili de validare pentru persoana care o folosește și presupune un anumit regim de utilizare.", a transmis Grupul de Comunicare Strategică. 

Semnătura digitală nu este recunoscută

"În acest moment, în legislație nu este prevăzută altă modalitate de autentificare a documentelor decât prin semnătură olografă.

În măsura în care s-ar dezvolta vreun sistem de autentificare electronică, care să fie în același timp facil în utilizare, dar să permită și certificarea faptului că persoana care semnează este cu siguranță, din punct de vedere juridic, utilizatorul unic al dispozitivului folosit, atunci va fi posibilă o altă opțiune de autentificare electronică a declarațiilor/actelor.", a mai transmis GCS. 

Declaraţiile pot fi completate online 

Grupul de Comunicare Strategică a lansat platforma electronică pentru completarea online a declarațiilor pe proprie răspundere și a adeverințelor de angajator.

"Vă informăm că este activă platforma electronică formular.sts.ro pentru completarea online a declarațiilor pe proprie răspundere și a adeverințelor de angajator. Platforma operaționalizată pe site-ul Serviciului de Telecomunicații Speciale le permite cetățenilor să completeze de pe telefon sau calculator câmpurile predefinite și, ulterior, să salveze documentele în format PDF. Menționăm că documentele necesită semnătura olografă pentru autentificarea acestora. Este foarte important de menționat că datele personale nu sunt prelucrate de către STS, acestea rămân în telefonul/calculatorul utilizatorului", informează Grupul de Comunicare Strategică.

VEZI ŞI Declarație pe proprie răspundere / adeverință angajator. Completeză-le online AICI!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel