Ce trebuie să faci ca să previi îngrășarea. Bilic: Sunt două gesturi esențiale!

Într-o postare pe pagina de Facebook, medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat ce trebuie să faci ca să previi îngrășarea.
Mihaela Bilic a explicat că riscul de îngrășare nu ține doar de alimentație și mișcare, ci și de contextul în care mănânci. Potrivit acesteia, gătitul acasă și evitarea mesei în fața televizorului pot influența semnificativ comportamentul alimentar și, implicit, silueta.
„Gătitul în casă și televizorul,
2 factori care pot influența riscul de îngrășare, dincolo de mâncare!
Când vine vorba de obezitate, știm cu toții recomandările generale: o alimentație echilibrată și variată, cu porții adaptate nevoilor individuale, plus un stil de viață activ, cu activitate fizică practicată regulat. Cu alte cuvinte trebuie să fim atenți la cât mâncăm și cât ne mișcăm.
Asta în teorie… pentru că în practică lucrurile sunt mai complicate de atât! Comportamentul alimentar și obiceiurile din familie au un impact major asupra siluetei. Contează cum și unde mâncăm și contează cine a făcut mâncarea", a scris medicul nutriționist.
„Gătiți acasă și închideți televizorul în timpul mesei!"
Medicul Mihaela Bilic a menționat un studiu al cercetătorilor de la Ohio State University, care arată că gătitul în familie și masa fără televizor reduc riscul de obezitate cu 12% și pe cel de tulburări alimentare cu 35%. Potrivit medicului, aceste obiceiuri sănătoase ajută inclusiv copiii să evite gustările nesănătoase între mese.
„Cercetătorii americani de la Ohio State University au făcut un studiu care arată importanța gătitului în familie și degustarea preparatelor împreună cu ceilalți, cu atenția în farfurie, nu cu ochii în televizor!
Se știe că tendința actuală este să mâncăm izolați, fiecare când îl taie capul, de obicei produse semipreparate consumate pe pilot automat, cu ochii lipiți de un ecran. Nimeni nu mai evaluează mâncarea cu simțurile și ne oprim când s-a golit farfuria sau pachetul, fără să știm când ne-am săturat. Gătiți acasă și închideți televizorul în timpul mesei, sunt 2 gesturi esențiale pentru echilibrul nutrițional
Riscul de obezitate scade cu 12% iar tulburările de comportament alimentar precum bulimia sunt reduse cu 35% dacă adoptăm aceste obiceiuri sănătoase. Inclusiv copiii au de câștigat, în familiile în care se mănâncă împreună scade riscul de ronțăieli dulci și sărate între mese, iar consumul de prăjeli și sucuri este redus", a scris Mihaela Bilic.
De ce să gătești acasă
Mihaela Bilic atrage atenția asupra faptului că statul pe canapea în fața televizorului încetinește metabolismul mai mult decât somnul și favorizează mâncatul în exces. Potrivit medicului, gătitul acasă ajută la controlul caloriilor și crește calitatea nutrițională a mesei, fiind o investiție valoroasă pentru sănătate și siluetă.
„Atunci când stăm în canapea și ne uităm la televizor, metabolismul organismului încetinește brusc, ardem mai puține calorii decât în somn! Mai mult, atenția nu este distrasă de acțiunea de pe ecran și semnalele de sațietate trec neobservate, deci vom mânca mai mult
Gătitul în casă oferă protecție împotriva îngrășării din simplul motiv că știm ce punem în cratiță, putem controla cantitatea de grăsime, zahăr și calorii. Mâncarea gătită e mai bogată în apă, nu conține conservanți și coloranți, are un preț mai bun și o calitate nutrițională superioară față de orice produs ambalat și ultraprocesat. Nu este o pierdere de timp să gătim, este o investiție în sănătatea și silueta noastră! Masa în familie a fost și trebuie să rămână un punct de reper și un moment de referință în toate casele de români", a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News