Românii, îndemnați să ridice pastilele de iod din farmacii. Alexandru Rafila: Este bine să fim pregătiți. Oamenii nu au fost suficient de convinși
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Alexandru Rafila face apel la populație să ridice pastilele de iod din farmacii.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, face apel la populație să ridice pastilele de iod din farmacii. Se întâmplă în contextul în care deși aceste pilule au început să fie distribuite în farmacii deja de doi ani, doar 3% dintre cele 30 de milioane de pastile cu iodură de potasiu au fost ridicate de români, chiar dacă ele se acordă gratuit. Ministrul Sănătății recunoaște că nu i-a putut convinge pe oameni că au nevoie de aceste pastile în case, în situația în care va fi un incident nuclear. 

"Aceste pastile au valabilitate încă patru ani. O parte dintre ele au fost distribuite în farmacii. Oamenii nu au fost suficient de convinși. Într-o situație de criză, va fi o provocare să distribui o cantitate mare de pastile cu iod la toate persoane. Este o listă foarte mare de unde oamenii pot ridica în continuare pastilele. Să sperăm că nu vom avea nevoie de ele, dar în cazul unei astfel de situații este bine să fim pregătiți", a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. 

Ce este iodura de potasiu

Iodura de potasiu (KI) este un compus chimic care furnizează iodul necesar organismului uman, saturând glanda tiroidă cu iod non-radioactiv. Aceasta împiedică glanda tiroidă să mai absoarbă iodul radioactiv, reducând astfel riscul de leziuni și cancer tiroidian cauzate de expunerea la radiații.

În cazul unui accident nuclear, iodura de potasiu poate fi administrată ca măsură de protecție împotriva efectelor iodului radioactiv. Este important de subliniat că iodura de potasiu ar trebui administrată numai la recomandarea și sub supravegherea autorităților sanitare și de securitate în caz de urgență nucleară. Utilizarea sa corectă și în doza adecvată poate fi crucială pentru protejarea sănătății într-o situație de urgență nucleară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel