Data actualizării:
Data publicării:

Românii, cei mai mari fumători pasivi din Europa. Pericol uriaș

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp

Fie că fumăm, fie că nu, tutunul ne pune viața în pericol. Cele mai recente studii arată că românii sunt cei mai mari fumători pasivi dintre cetățenii europeni.

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (O.M.S.) în marcarea Zilei Mondiale fără Tutun (31 mai), prin organizarea, la nivel naţional, de activtăţi de informare – sensibilizare - conştientizare în mediul şcolar sau în comunitate, activităţi de petrecere a timpului liber şi de formare de abilităţi.

Consumul de tutun ucide aproape 6 milioane de oameni în fiecare an, dintre care mai mult de 600 000 sunt nefumători. Estimarea este că, până în 2030, consumul de tutun va determina, direct sau indirect, mai mult de 8 milioane decese în fiecare an, iar mai mult de 80% din aceste decese vor fi înregistrate în țările slab dezvoltate.

Ce arată cele mai recente studii despre fumat

Conform celor mai recente studii în domeniu, au reieşit următoarele date privind fumatul produselor din tutun:

• Pentru jumătate din fumători cu vârsta peste 45 de ani sunt înregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat.

(w670)

• Bolile care determină cea mai mare mortalitate în România sunt exact acele boli pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (în special cel pulmonar, în creştere la sexul feminin) şi bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC).

• Românii sunt cei mai mari fumători pasivi dintre cetățenii europeni: doar 38% raportează că niciodată sau aproape niciodată nu sunt expuși la fum de tutun la locul de muncă, față de media europeană de 72%, deși de 7 ani legea permite fumatul la locul de muncă doar în camere special amenajate, separate și izolate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel