România va participa la European Sky Shield Initiative. Ministrul Dîncu a semnat scrisoarea de intenţie
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
România va participa la European Sky Shield Initiative. Ministrul Dîncu a semnat scrisoarea de intenţie
România va participa la European Sky Shield Initiative. Ministrul Dîncu a semnat scrisoarea de intenţie
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a semnat, joi, scrisoarea de intenţie pentru participarea României la European Sky Shield Initiative (ESSI), iniţiativă propusă şi coordonată de către Germania, în marja reuniunii ministeriale NATO care a avut loc la Bruxelles. 

La activitate a participat şi secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, arată un comunicat al MApN. ESSI este un proiect de cooperare în domeniul apărării aeriene, oferind sprijin statelor participante în procesul de achiziţie, integrare şi sustenabilitate a viitoarelor sisteme componente, realizarea obiectivelor privind standardele de interoperabilitate şi creşterea gradului de implicare a industriilor naţionale de apărare, astfel putând fi reduse costurile specifice.

Semnarea scrisorii de intenţie de către România, alături de alte 14 state - Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Finlanda, Germania, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Norvegia, Slovacia, Slovenia, Ţările de Jos şi Ungaria, va facilita iniţierea detaliilor şi a procedurilor aferente iniţiativei. Pe perioada derulării proiectului şi alte state NATO au posibilitatea de a adera la iniţiativă, arată MApN.

Vezi și:

Dîncu, la reuniunea miniştrilor Apărării din statele NATO: România continuă sprijinul constant faţă de Ucraina

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a vorbit, la reuniunea ministerială NATO care are loc la Bruxelles, despre sprijinul 'constant' acordat Ucrainei, arătând, totodată, că România susţine procesul de aderare a ţării vecine, arată un comunicat MApN.

Potrivit MApN, miercuri, în prima zi a reuniunii, s-a discutat despre evoluţiile situaţiei de securitate din Ucraina, în cadrul unei cine de lucru a Consiliului Nord-Atlantic, la care au fost invitaţi miniştrii Apărării din Suedia şi Finlanda şi ministrul Apărării ucrainean, Oleksii Reznikov. Au fost exprimate poziţiile naţionale vizavi de solicitarea Ucrainei de aderare la NATO adresată secretarului general, printr-o scrisoare comună a preşedintelui, preşedintelui Parlamentului şi prim-ministrului de la Kiev.

'România continuă sprijinul constant faţă de Ucraina, în aceste vremuri complicate, şi susţine, de asemenea, procesul de aderare a Ucrainei, evocând, în acest sens, deciziile asumate în cadrul Summit-ului NATO de la Bucureşti, din 2008', a indicat Dîncu.

În marja evenimentului, ministrul Dîncu a participat la reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina (Ukraine Defense Contact Group). Reuniunea s-a desfăşurat într-un context politico-militar marcat deopotrivă de succesele militare înregistrate în teren de forţele ucrainene, dar şi de demersurile ilegale ale Federaţiei Ruse de anexare a teritoriilor ucrainene ocupate, a precizat MApN. De asemenea, s-au evaluat progresele înregistrate de la ultima întâlnire organizată în data de 8 septembrie, la Baza Aeriană de la Ramstein.

Vasile Dîncu a participat şi la reuniunea Grupării de tip Naţiune Cadru (Framework Nations Concept-FNC), coordonată de Germania, activitatea fiind prezidată de ministrul german al Apărării. Ministrul Dîncu a reconfirmat angajamentul României în cadrul iniţiativei FNC, evidenţiind progresul solid înregistrat prin efortul comun al statelor participante. De asemenea, a punctat importanţa asigurării coerenţei, interoperabilităţii şi a complementarităţii eforturilor ţărilor participante la iniţiativă, mai precizează MApN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel