România va aproba proiectul de lege privind ratificarea protocolului de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Guvernul României
Guvernul României
Guvernul va aproba proiectul de lege privind ratificarea protocolului de aderare a Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică, a anunţat prim-ministrul Nicolae Ciucă, acesta subliniind că România se înscrie în rândul primelor ţări care au demarat acest proces. 

'Astăzi, avem un proiect de lege care vizează ratificarea protocolului de aderare a Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică.

Este un demers pe care îl facem fiind conştienţi de valoarea strategică privind aderarea celor două ţări la Alianţa Nord-Atlantică şi este un demers pe care, de asemenea, îl consider ca fiind unul cât se poate de relevant, ţinând cont de faptul că ne înscriem în rândul primelor ţări care au demarat acest proces de ratificare a protocolului', a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.

Protocoalele au fost semnate la Bruxelles pe 5 iulie. Prin ratificarea acestor protocoale, se arată în proiectul de act normativ, România îşi exprimă consimţământul pentru ca Finlanda şi Suedia să devină a 31-a, respectiv a 32-a ţară membră Alianţei Nord-Atlantice.

Integrarea acestor state ancorate ferm în valorile comunităţii euroatlantice şi cu o capacitate considerabilă de a consolida securitatea Alianţei va fi un câştig strategic valoros pentru Alianţă, scrie documentul. Protocoalele vor intra în vigoare după îndeplinirea de către toate statele membre NATO a procedurilor legate ilegale interne necesare în acest sens, scrie Rador.

Biden a trimis Senatului protocolul de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO

Finlandei şi Suediei la NATO, făcând astfel un pas decisiv în direcţia ratificării de către SUA a procesului de integrare a celor două ţări nordice la Alianţa Nord-Atlantică, transmite EFE. 

Vor fi contributori neţi la alianţă, atât din punct de vedere al capacităţilor, cât şi al resurselor, şi împărtăşesc împreună cu Statele Unite valori de importanţă critică. Aderarea va ajuta la promovarea priorităţilor Statelor Unite în cadrul NATO, a apreciat preşedintele SUA în scrisoarea pe care a adresat-o Senatului.

Liderii NATO au decis la summitul lor de la Madrid, de la sfârşitul lunii iunie, să înceapă procesul de aderare a Suediei şi Finlandei la alianţă. Cele două ţări, care au statut de observatori, vor deveni membre cu drepturi depline după ce parlamentele tuturor celor 30 de state ale alianţei vor ratifica protocoalele de aderare. Procesul de ratificare variază de la ţară la ţară.

În cazul SUA, este nevoie de aprobarea a două treimi din membrii Senatului. Cer Senatului să continue să lucreze cu administraţia mea pentru o Europă puternică şi liberă, dându-şi consimţământul şi ratificând protocoalele. Dată fiind actuala conjunctură globală, invităm toţi aliaţii să realizeze rapid procesele de ratificare, a insistat Biden.

Suedia şi Finlanda, îngrijorate de invazia rusă din Ucraina, au depus la 18 mai cereri de aderare la alianţă, la sediul organizaţiei, din Bruxelles, cu prilejul unei reuniuni a ambasadorilor celor două state cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, notează Agerpres.

Șeful NATO: „Trebuie să ne pregătim pentru război”

Securitatea transatlantică se află la un „punct de cotitură”, iar NATO este acum mai puternică și mai agilă, a declarat luni secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

„Voi alăturați-vă nouă într-un punct de cotitură pentru securitatea transatlantică, marcat de creșterea concurenței strategice și de revenirea războiului brutal în Europa”, a spus Stoltenberg la ceremonia de schimbare a comenzii a operațiunilor Comandamentului Aliat, în cadrul căreia doi lideri militari au fost promovați în funcția de Comandant Suprem Aliat în Europa (SACEUR), unul dintre cele mai înalte posturi militare ale NATO.

„Acesta este unul dintre cele mai importante locuri de muncă militare din lume, într-unul dintre momentele cele mai cruciale pentru securitatea noastră”, a adăugat el.

Șeful NATO a spus că „deciziile transformatoare” luate săptămâna trecută la Summit-ul de la Madrid au făcut alianța „mai puternică și mai agilă”.

„Acum și pentru viitor, pentru că dacă vrem pace, trebuie să ne pregătim pentru război”, a spus el.

Stoltenberg a adăugat că noua strategie de descurajare și apărare a NATO a permis întărirea flancului estic „la câteva ore” de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

În cele din urmă, el a spus că NATO se pregătește să primească Finlanda și Suedia în alianță după ce Turcia a ridicat săptămâna trecută dreptul de veto asupra aderării lor.

„Doi noi aliați NATO cu forțe și capacități militare formidabile”, a spus șeful NATO, făcând referire la Suedia și Finlanda.

La doar două zile după ce a fost de acord să ridice obiecţiile privind aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, preşedintele Turciei a avertizat că Ankara ar putea bloca în continuare procesul dacă cele două ţări nu reuşesc să îndeplinească pe deplin aşteptările sale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel