România, tot mai aproape de ridicarea vizelor pentru America. Ultimii pași către admitere în programul Visa Waiver
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Ambasadorul României în Statele Unite, Dan-Andrei Muraru, afirmă că România este în faza finală în ceea ce privește respectarea cerințelor pentru a fi inclusă în programul Visa Waiver.

"Suntem pe ultima sută de metri, adică până la sfârşitul anului fiscal american, care se termină la 1 octombrie anul acesta, suntem convinşi că va fi îndeplinit criteriul de a fi sub 3% rată de respingere din toate aplicaţiile cetăţenilor români pentru vize în SUA. Ambasada Statelor Unite a acordat anul acesta un număr uriaş de vize, cred că se vor apropia de 50.000, poate 60.000. Sunt foarte multe aplicaţii venite şi din mediul privat şi din mediul guvernamental şi credem că este o şansă foarte bună. Anul trecut fiscal, care s-a încheiat la 1 octombrie 2023, am fost la o rată de respingere de peste 8%, deci putem să fim anul acesta sub 3%", a afirmat Dan-Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii.

El a indicat că România trebuie să îndeplinească și alte cerințe de securitate, pe lângă acest criteriu de a avea o rată de respingere a vizelor sub 3% într-un an fiscal american.

"Pe de altă parte, pe lângă acest criteriu, mai avem o serie de măsuri de securitate de îndeplinit. Guvernul şi Parlamentul şi-au luat acest angajament că vor îndeplini aceste măsuri, acorduri de securitate pentru schimburi de informaţii privind combaterea criminalităţii transfrontaliere şi a terorismului şi sunt câteva acorduri încheiate sau în curs de încheiere şi, în momentul în care vom şti că am încheiat toate aceste obligaţii, partea americană va fi notificată, va veni o misiune de evaluare în România, probabil la sfârşitul acestui an sau în prima jumătate a anului viitor, urmând ca Departamentul de Stat American şi Departamentul Securităţii Naţionale să constate îndeplinirea de către România a acestor criterii şi să acorde României statutul de membru programul Visa Waiver", a detaliat ambasadorul României în SUA.

Dan-Andrei Muraru s-a arătat "foarte optimist" în privința includerii României în programul de eliminare a vizelor

Întrebat dacă există posibilitatea de a obține o excepție din partea SUA în cazul în care România nu respectă cerințele pentru programul Visa Waiver, ambasadorul a declarat: "Este imposibilă o derogare".

"Din punctul meu de vedere este imposibilă o derogare, pentru că există o întreagă discuţie cu privire la imigraţia ilegală în Statele Unite şi este greu. Nici Israelul n-a primit o asemenea derogare, nici Polonia n-a primit o asemenea derogare. Deci această lege, care a fost votată de Congresul american în 1986, este una foarte strictă, pentru că ea se referă în primul rând la măsuri de securitate şi de apărare a graniţelor Statelor Unite şi nimeni nu îşi permite, dacă o ţară nu îndeplineşte aceste criterii, să ofere o derogare, pentru că în cazul unui incident de securitate în care ar fi implicat un cetăţean al unei ţări care a intrat într-o asemenea derogare ar exista un mare mare scandal", a continuat Dan-Andrei Muraru.

Totuși, ambasadorul României în SUA s-a arătat "foarte optimist" în privința includerii României în programul de eliminare a vizelor.

"Eu sunt foarte optimist pentru că ştiu ce s-a făcut şi ştiu în primul rând că există un angajament de ambele părţi. Şi partea americană a înţeles că România a aşteptat prea mult acest moment şi noi am băltit, ca să folosesc aşa un termen mai puţin academic, la 10% rată de respingere vreme de 10 ani de zile. Deci e clar, dacă n-ar fi existat această implicare a ambasadei de la Bucureşti, a Ministerului de Externe, a Guvernului României, numirea unui coordonator naţional pe Visa Waiver, crearea unui unui comitet interministerial, toată lumea a înţeles că fără aceste lucruri cu greu am putea intra", a afirmat ambasadorul.

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru, a fost prezent duminică la "Romania Day on Broadway", un eveniment care a început în anul 2000 și a fost organizat în colaborare cu Ambasada României din SUA, Consulatul General al României din New York și Institutul Cultural Român, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel