Data publicării:

România, sub asediul Pestei Rumegătoarelor Mici. 50 de focare într-un singur județ

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

România înregistrează 62 de focare active de Pesta Rumegătoarelor Mici (PRM).

România se confruntă în prezent cu 62 de focare de Pesta Rumegătoarelor Mici (PRM), dintre care majoritatea, 50 de focare, au fost înregistrate în județul Tulcea, conform anunțului făcut joi de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Dintre focarele active, opt sunt în exploatații comerciale, 15 în exploatații comerciale de tip A, 38 în exploatații nonprofesionale, iar un focar este localizat la o stână, potrivit datelor de la 29 august 2024.

Numărul total al animalelor afectate în focarele active se ridică la 234.088, dintre care 221.420 de animale au fost înregistrate în focare după ucidere.

În județul Tulcea, au fost confirmate 50 de focare în 10 localități, dintre care șapte în exploatații comerciale, 15 în exploatații comerciale de tip A și 28 în exploatații nonprofesionale, afectând un total de 213.511 animale declarate, respectiv 202.953 de animale după ucidere. În județul Constanța, au fost confirmate nouă focare în șase localități, toate în exploatații nonprofesionale, afectând 6.865 de animale, dintre care 4.990 au fost înregistrate după ucidere.

În județul Timiș, au fost confirmate două focare într-o localitate, unul într-o exploatație comercială cu 12.500 de animale declarate, respectiv 12.884 de animale după ucidere, și unul într-o exploatație nonprofesională cu 623 de animale declarate. În județul Ialomița, a fost confirmat un focar la o stână, cu 589 de animale declarate și 593 de animale după ucidere.

ANSVSA solicită operatorilor economici și fermierilor să respecte cu strictețe măsurile de biosecuritate și să raporteze imediat orice suspiciune de boală către DSVSA județene pentru a preveni răspândirea PRM.

Ce este Pesta Rumegătoarelor Mici

Pesta Rumegătoarelor Mici (PRM) este o boală virală foarte contagioasă, care afectează în principal rumegătoarele mici, cum ar fi oile și caprele. Boala este cauzată de un virus din genul Morbillivirus, care face parte din familia Paramyxoviridae. Aceasta nu afectează oamenii, dar are un impact devastator asupra animalelor infectate, cu o rată de mortalitate care poate ajunge la 70%.

Boala se transmite prin contact direct cu animalele infectate, secrețiile lor, sau prin intermediul aerului. De asemenea, poate fi răspândită prin echipamentele sau vehiculele care au fost în contact cu animale infectate.

Nu există tratament specific pentru PRM, dar vaccinarea este metoda principală de prevenire. De asemenea, măsurile de biosecuritate, cum ar fi izolarea animalelor noi sau suspecte și dezinfectarea echipamentelor, sunt esențiale pentru a preveni introducerea și răspândirea bolii.

Pesta Rumegătoarelor Mici poate duce la pierderi economice semnificative în sectorul agricol din cauza mortalității ridicate și a măsurilor de control necesare. În cazul unui focar, este adesea necesară sacrificarea animalelor infectate și restricționarea mișcării animalelor, pentru a preveni răspândirea virusului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel