România sare în ajutorul Macedoniei de Nord, devastată de incendii
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
România sarde în ajutorul Macedoniei de Nord / Foto: Facebook MApN
România sarde în ajutorul Macedoniei de Nord / Foto: Facebook MApN
România acordă Macedoniei de Nord sprijin în vederea stingerii incendiilor.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat astăzi, 7 august 2021, Hotărârea numărul 58 prin care România acordă Macedoniei de Nord sprijin în vederea stingerii incendiilor prin trimiterea a doua aeronave ale MApN, una de stingere incendii și alta pentru suport logistic, se arată într-un comunicat de presă al CNSU.

Asistență internațională cu titlu gratuit pentru Macedonia de Nord

"Având în vedere solicitarea autorităților din Macedonia de Nord, transmisă prin Mecanismul European de Protecție Civilă, pentru acordarea de asistență internațională în contextul eforturilor de combatere a incendiilor de pădure, luând în considerare propunerea șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, vicepreședinte al Comitetului Național pentru Situații de Urgență, în sensul acordării asistenței internaționale Republicii Macedonia de Nord, în corelare cu prevederile art. 20, lit. f) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare, în conformitate cu prevederile art. 81 din OUG. nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare, în temeiul prevederilor art. 20 lit. l) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare și ale art. 2 și art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcționarea şi componența Comitetului Național pentru Situații de Urgență, cu modificările și completările ulterioare,
Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta.

HOTĂRÂRE:

Art. 1 – (1) Se aprobă acordarea asistenței internaționale, cu titlu gratuit, pentru Republica Macedonia de Nord, constând în mobilizarea a două aeronave aparținând Ministerului Apărării Naționale în vederea acordării de sprijin privind stingerea incendiilor de pădure.
(2) Mijloacele aeriene prevăzute la alin. (1) vor desfășura după cum urmează:
a) O aeronavă C27J Spartan va executa misiuni de stingere a incendiilor de pădure, pe o durată de până la 5 zile, începând cu data de 07.08.2021.
b) O aeronavă de tip C130 Hercules va asigura transportul materialelor logistice necesare efectuării misiunilor de stingere, cu revenirea în țară după efectuarea transportului materialelor.
Art. 2 – În vederea coordonării cu autoritățile din Republica Macedonia de Nord, la misiunea de acordare a asistenței internaționale va participa și un ofițer de legătură din cadrul Direcției Generale pentru Protecție Civilă – Departamentul pentru Situații de Urgență.
Art. 3 – Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va întreprinde demersurile necesare pentru rambursarea cheltuielilor eligibile de transport din bugetul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii, conform prevederilor legale.
Art. 4 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.", se arată în comunicatul CNSU.

VEZI ȘI: Pompierii români au plecat spre Grecia - GALERIE FOTO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel