România, sarcini clare de la PE cu privire la energia regenerabilă
Data publicării:
Autor: Vlad Manolache
WhatsApp
 România a primit un nou test de la Parlamentul European și își va asuma o țintă de energie regenrabilă în jurul valorii de 35% pentru anul 2030, deși încă sunt dubii cu prvire la atingerea aceste cifre.

"Vorbim de creşterea cotei de resurse regenerabile în mixul energetic al României, în funcţie de ţinta pe care şi-o va asuma România pentru anul 2030. Să ştiţi că există negocieri destul de dure şi poate ţinta nu va fi chiar 35% (cum a decis Parlamentul European - n.r.), dar cu certitudine va fi pe lângă această valoare", a spus secretarul de stat din Ministerul Energiei, Doru Vișan.

Sursele regenerabile aduc o mare problemă

Secretarul de stat a mai adăugat că există probleme reale referitoarea la modul în care va fi gestionată energia regenerabilă.

"Resursele regenerabile de energie trebuie definite ca o opţiune deja luată, ca o necesitate pentru care omenirea a optat, iar Uniunea Europeană este lider în promovare, iar noi ca stat membru ne conformăm. Trebuie privită ca o energie scumpă, acesta este adevărul, dar necesară. Cu un aport foarte bun şi în această iarnă. Dar în acelaşi timp trebuie să recunoaştem deschis că, pe lângă aceste beneficii, sursele regenerabile aduc o mare problemă cu care ne confruntăm: dezechilibrul. Ele trebuie gestionate şi abordate diferit pe viitor. Mie mi-e clar că această tehnologie a evoluat foarte mult, mai ales în zona eolienelor. E clar că orice abordare de schemă de sprijin nu mai are atâta susţinere. Ele pot să stea în piaţă (fără subvenţii - n.r.). Tehnologia a evoluat foarte mult şi, ca atare, pot să stea singure. De asemenea, vom avea şi primele rezultate ale evaluării duratei de viaţă şi vom vedea cum se realizează primele programe de mentenanţă şi ce rezultă: situaţii negre, în sensul că se renunţă şi se pune alta în loc, sau efectiv se configurează un program de mentenanţă coerent, pe durată lungă. Subliniez încă o dată că energia regenerabilă trebuie să stea singură în piaţă, întrucât poate", a susţinut Vişan, conform Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel