România, pe locul 19 într-un raport Harvard despre complexitatea economică. Ce observă specialiştii
Universitatea Harvard a clasat România pe locul 19 la nivel mondial în ceea ce priveşte complexitatea economică.
Conform Atlasului Economic, "România este o ţară cu venituri mijlocii, dar din partea superioară a acestei categorii. Este pe locul 44 în ceea ce priveşte veniturile pe cap de locuitor din 133 de ţări. Cei 19,3 milioane de locuitori (studiul este realizat pentru anul 2020) au un PIB de 12,915 dolari pe cap de locuitor. De altfel, PIB-ul României s-a clasat peste cel al ţărilor din regiune în ultimii ani.
Din punct de vedere al complexităţii economice, România se clasează pe locul 19 din 133 de ţări. Comparativ cu deceniul anterior, economia României este acum mai complexă, dovadă a faptului că această ţară a urcat 9 locuri în clasament.
România are multe oportunităţi pentru a-şi diversifica producţia, folosindu-se de know-how-ul existent. România este mai complexă decât ar fi de aşteptat, având în vedere veniturile. Economia acestei ţări ar urma să crească încet, însă. Experţii prevăd o creştere economică de 2,9% în medie în fiecare an pentru următorul deceniu".
Sursa citată afirmă şi că "România a exportat produse în valoare de 96,8 miliarde de dolari în 2020. Exporturile au crescut cu o medie anuală de 4 % în ultimii cinci ani, lucru care a ajutat la creşterea economică. Exporturile non-petroliere au crescut cu 4,3% anual în ultimii cinci ani. Importurile din 2020 au ajuns la 104 miliarde de dolari, lucru care a lăsat România cu un deficit al comerţului cu bunuri şi servicii".
La nivelul exporturilor, România se clasează pe locul 38 din 133 de ţări studiate, iar ţările în care exportă cel mai mult sunt Germania (22,38% din total), Italia (10,36%) şi Franţa (5,82%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News