Data publicării:

România, mai aproape de Schengen. Francezii vor includerea României

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto de TheAndrasBarta, de la Pixabay
Foto de TheAndrasBarta, de la Pixabay
Jean-Yves Le Drian, ministrul francez pentru Europa şi afaceri externe, a anunţat că Franţa vrea extinderea spaţiului Schengen, iar România este printre favorite. 

"Aş aminti poziţia noastră, pe care o cunoaşteţi foarte bine. Este important să ne controlăm împreună frontierele. Spiritul Schengen - libera circulaţie - presupune controlul strâns al frontierelor, una nu merge fără cealaltă şi este esenţial să putem reforma Schengen în profunzime, mai întâi pentru a-i consolida guvernarea şi pentru a face astfel încât mecanismele de control să fie riguroase şi consolidate în toate dimensiunile lor. Aceasta dorim să obţinem în cursul Preşedinţiei franceze şi aici intră şi dorinţa noastră de a extinde Schengen. Ştim că România este interesată de această extindere. Suntem într-o dispoziţie foarte favorabilă în această privinţă atât pentru România, cât şi pentru Bulgaria şi Croaţia", a declarat Jean-Yves Le Drian, în conferinţa comună cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu.

Franţa a preluat, la începutul lunii ianuarie, Preşedinţia semestrială a Consiliului UE, scrie Agerpres.

Emmanuel Macron cere reformarea Schengen și distribuirea migranților în toate țările UE

Emmanuel Macron susține o mai bună colaborare a statelor membre pentru a proteja mai bine frontierele din spațiul Schengen. 

În calitate de președinte al Consiliului Uniunii Europene, Emmanuel Macron, azi, 2 februarie 2022, și-a susținut planul de reformare a spațiului Schengen și programul său de gestionare a migranților în Europa. 

Referindu-se la „criza geopolitică excepțională” și „amenințările legate atât de conflictele învecinate, cât și de riscurile teroriste”, Emmanuel Macron consideră că este necesară „reluarea controlului asupra granițelor Europei” cu „măsuri mai drastice”.

„Schengen a fost conceput într-un moment foarte diferit de cel de astăzi, înainte de apariția terorismului pe pământ european, înainte de reluarea foarte puternică a imigrației în urma crizei libiene […] și înainte de o transformare care este în curs, una care face imigrația o formă de armă hibridă a puterilor care vor să ne destabilizeze”, a spus Emmanuel Macron.

Președintele Republicii a trasat liniile principale ale planului său de reformare a spațiului Schengen, pe care dorește să-l politizeze mai mult. Potrivit acestuia, Schengen trebuie să fie o „zonă condusă politic” prin înființarea unui „Consiliu Schengen” cu un coordonator care s-ar reuni în mod regulat. Emmanuel Macron ar dori ca acesta să fie pus în aplicare cât mai curând posibil, până la începutul lunii martie.

 VEZI MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel