Data publicării:

Fostul comisar Thierry Breton critică acapararea puterii de către „împărăteasa“ Ursula von der Leyen

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Fostul comisar european Thierry Breton crede că Franța va fi mai slabă la Bruxelles după plecarea sa și că acordarea de prea multă putere președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este un pericol pentru Europa.

Fostul comisar francez a declarat pentru Le Monde că Franța și-a pierdut puterea în noua configurație a Comisiei Europene, potrivit POLITICO.

„Franţa este acum retrogradată la acelaşi nivel cu Italia, Spania, Polonia, Finlanda şi România. Trebuie spus că ponderea sa este mult diluată în comparaţie cu Comisia anterioară", a declarat Breton pentru ziarul francez Le Monde într-un interviu publicat duminică.

Breton, care a ocupat funcția de comisar european pentru piața internă din 2019, a demisionat la începutul acestei luni, acuzându-o pe von der Leyen că l-a împins pe președintele francez Emmanuel Macron să-l retragă din poziția de candidat al Franței pentru noua Comisie, în schimbul unui portofoliu mai solid.

Macron a ajuns să-și propună protejatul Stéphane Séjourné, care urmează să fie numit vicepreședinte executiv în noua Comisie. Pe hârtie, mai mulți comisari îi sunt subordonați lui Séjourné, dar Séjourné va avea control direct doar asupra uneia dintre direcțiile generale ale Comisiei, cunoscute sub numele de DG. Breton a fost responsabil de trei direcții generale, deoarece a supravegheat piața internă, tehnologia și telecomunicațiile și apărarea.

„Portofoliul meu de comisar a fost împărțit între cinci comisari!”, a spus Breton în interviul Le Monde.

Împotriva „împărătesei” Ursula

Breton, care a avut relații turbulente cu von der Leyen la executivul UE, a avertizat că președintele Comisiei are puterea centralizată în mâinile ei pentru a promova o agendă pro-germană.

„În unele ziare de la Bruxelles, Ursula von der Leyen este descrisă drept „împărăteasa Europei””, a spus Breton, referindu-se la POLITICO.

„Acest lucru este jenant pentru Europa, care nu a fost construită pentru a avea o împărăteasă sau un împărat. Europa este despre echilibru, slujind interesul general european, nu pe cel al unei singure țări", a spus Breton. „Dacă se rupe acest echilibru, proiectul european este în pericol”, a completat el.

Breton a susținut că Germania profită de situație pentru a exercita mai multă putere la Bruxelles și a avertizat că von der Leyen, care este germană, și-ar putea folosi puterea de la Bruxelles pentru a servi interesele Berlinului în detrimentul altor țări.

„Deoarece Germania nu se descurcă bine [din punct de vedere economic], trebuie să avem grijă ca toate politicile europene să nu fie deturnate în beneficiul ei”, a spus el.

Breton, care este, de asemenea, un fost ministru francez al economiei și finanțelor, nu a fost blând nici cu guvernul Franței, argumentând că Franța este, de asemenea, parțial responsabilă pentru propria pierdere de influență.

„Dacă Germania preia conducerea, este pentru că alții nu joacă rolul de echilibru pe care ar trebui să-l joace”, a spus Breton, argumentând că incertitudinea politică și datoria publică masivă au contribuit la slăbirea Parisului.

„Cu un deficit de aproape 6% din PIB, fără niciun motiv extern, vocea Franței este inevitabil mai slabă”, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel