Data publicării:

România, locul II în topul ţărilor europene cu cele mai ieftine locuinţe

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Economie
WhatsApp
foto ilustrativ pixabay
foto ilustrativ pixabay

România se află pe locul al doilea în topul ţărilor europene cu cele mai ieftine locuinţe, după Bosnia şi Herţegovina - arată un studiu recent realizat de Compania Deloitte.

Clasamentul a fost făcut pe baza costului mediu pe metru pătrat, iar în România acesta este de 1.266 de euro, calculat la preţurile din principalele oraşe din ţara noastră. În topul pe oraşe, cel mai scump din România este Cluj-Napoca, urmat de Bucureşti şi Braşov.

„Avem un oraş, care nu este capitala, care conduce în topul preţului mediu pe metru pătrat - este vorba de Cluj-Napoca, unde preţurile medii sar cu aproape 50% faţă de media naţională. Punem pe seama raportului dintre cerere şi ofertă. Datorită disponibilităţii locurilor de muncă în aceste oraşe, există o cerere destul de mare de locuinţe pe aceste zone. Oferta este relativ fixă pe acest domeniu, pentru că să construieşti nu e ceva ce se poate realiza de azi pe mâine, iar aceste două elemente, atunci când se întâlnesc, fac ca preţul pe metru pătrat să crească”, a declarat Alexandra Smedoiu, partener Deloitte România.

Studiul mai arată că la nivel european cele mai scumpe locuinţe sunt în Marea Britanie, cu o medie de peste 4.900 de euro pe metru pătrat, dar şi în Austria, Franţa şi Germania, notează Rador.

 

Cum să nu-ți iei țeapa vieții când cumperi o locuință de la dezvoltator. Iată ce ai de verificat înainte de pasul decisiv

Indiferent că-ți cumperi o locuință nouă cu banii jos sau în baza unui credit pe zeci de ani, povara unei țepe din partea dezvoltatorului este cruntă. 

O simt pe pielea lor cei care, de 17 ani, așteaptă să se mute în casă nouă. Dezvoltatorul a fugit din țară cu 20 de milioane de euro (banii din avans), în urma lui rămânând un schelet al promisiunii imobiliare. Pentru a fi finalizat proiectul Planorama, din zona Doamna Ghica din Capitală, mai sunt necesari încă 35 de milioane de euro. Firma constructoare a falimentat, iar patronii au dispărut, arată Observator. 571 de oameni sunt păgubiți de ceea ce pare a fi cea mai mare țeapă imobiliară după Revoluție. 

Proiectul a început în 2005 și promitea blocuri-turn. Un bloc a fost finalizat și este locuit. Altul e gata pe jumătate. Al treilea nu este construit nici pe sfert, iar al patrulea este doar o groapă în mijlocul ansamblului rezidenţial. Blocul finalizat are 280 de apartamente, ca să vă dați seama de amploarea situației. 

În grupul ”Viața și Banii”, trainerul în educație financiară Adrian Asoltanie a dat o serie de sfaturi pentru a nu ajunge în situația în care să fii ”țepuit” de dezvoltatorul imobiliar. 

”Ca să nu-ți iei țeapa vieții, când cumperi în stadiul de proiect:

- verifică situația financiară a dezvoltatorului pe www.risco.ro după CUI-ul firmei

- interesează-te dacă construiește cu credit bancar, fonduri proprii sau cu avansurile de la cumpărători

- solicită unui avocat să verifice eventualele procese actuale sau anterioare care implică firma sau acționarii/administratorii

- verifică dacă au mai dezvoltat ceva anterior și cum au decurs lucrurile

- vorbește cu clienți actuali și cu furnizori/subcontractorii despre relația cu dezvoltatorul

- achită avansul minim pt rezervarea apartamentului (în perioada următoare, mulți dezvoltatori vor avea dificultăți financiare)

- insistă să alegi tu notarul: https://www.uniuneanotarilor.ro/?p=2.2.3&lang=ro

- consultă un avocat pentru clauze din contracte: https://www.ifep.ro/justice/lawyers/lawyerspanel.aspx

- consultă un structurist pentru verificarea calității lucrărilor. Aici ai lista membrilor Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri: https://www.aicps.ro/membrii

- Locația, structura de rezistență, actele și vecinii nu mai pot fi schimbate!!! Parchetul, gresia și vasul de WC, da!” notează economistul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel