România, la un pas de Cod Roșu de caniculă: 39 de grade la umbră, peste 45 la soare. Temperaturi extreme
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
România ar putea intra sub Cod Roșu de caniculă. 

Decizia va fi luată joi dimineață. Meteorologul Gabriela Băncilă, director în Administrația Națională de Meteorologie (ANM), a făcut anunțul. ”Valorile termice pe care le estimăm că se vor înregistra în vestul și nord-vestul țării s-ar putea apropia de cele mai ridicate temperaturi extreme, specifice acestei perioade.”  a spus Gabriela Băncilă, la Antena 3, în emisiunea Cătălinei Porumbel. 

Vor fi cel puțin 45 de grade la soare

Ar urma să fie 39 de grade la umbră. Întrebată ce temperatură va fi la soare, Gabriela Băncilă a răspuns: ”Cel puțin 45 de grade vor fi la soare. În momentul de față, în vestul țării, la 35-36 de grade, se resimt- prin umezeala din aer și intensitatea radiației solare, în jurul a 40 - 41 de grade și asta la doi metri deasupra pământului, în condițiile măsurilor care se fac pe platforma meteorologică. Dincolo de expunerea la soare, aceasta se află departe de orice altă sursă de căldură, mă refer la tot ce se întâmplă într-un oraș sau într-o localitate. Când ne apropiem de nivelul solului, temperatura, mergând pe asfalt, este cu siguranță mult mai ridicată”. 

Alerte de Cod Galben și Cod Portocaliu de căldură

În acest moment, în vigoare, sunt un Cod Galben și un Cod Portocaliu de căldură. 

Este Cod Galben valabil astăzi, mâine și poimâine (29 iunie - 1 iulie) de val de căldură și disconfort termic ridicat. ”În intervalul menționat valul de căldură se va extinde și se va intensifica în toate regiunile. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 33 și 37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.” conform ANM. 

În același timp, a fost emis Cod Portocaliu, pentru același interval, de val de căldură persistent și disconfort termic accentuat. ”În zilele de miercuri (29 iunie), joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), valul de căldură va fi persistent în vestul, nord-vestul și local în centrul teritoriului, iar temperaturile se vor apropia de valorile maxime extreme ale perioadei. Se vor înregistra frecvent valori de 37...38 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat.” anunță ANM. 

Diferența de temperatură resimțită între pământ și asfalt, de 5-10 grade

”Da, e diferență între asfalt și pământ, parcela pe care o avem noi amenajată și unde facem măsurători. Acum, bănuiesc că sunt și 5-10 grade între parcela agro pe pământ și asfalt. Sunt 5-10 grade în plus pe asfalt, pe carosabil, față de platforma meteo unde facem noi observații”, a spus, pentru DC News, Oltița Bătrânu, șef stație meteo Filaret.

Vremea în iulie

Meteorologii au anunțat că în luna iulie, în România, vor fi perioade cu caniculă, dar și reprize cu ploi torențiale.

În săptămâna 27 iunie – 4 iulie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în toată țara. Cel mai cald va fi în regiunile vestice și nord-vestice. Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări.

În săptămâna 4-11 iulie temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele specifice. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în majoritatea regiunilor, dar mai ales în zonele montane. Excepție vor face regiunile vestice, unde regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal.

În săptămâna 11-18 iulie temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi ușor deficitar în regiunile intracarpatice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acel interval.

În săptămâna 18-25 iulie, mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sud-vestice. Cantitățile de precipitații estimate vor fi deficitare în jumătatea vestică a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel