România în Schengen. Oana Florea: Așa ne-au promis și în 2018, dar și în 2020. Noi îndeplinim condițiile de mai bine de zece ani
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 30 aug 2022, 16:25
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Oana Florea (deputat PSD) a publicat un comentariu pe Facebook referitor la aderarea României la spațiul Schengen, în care a îndemnat diplomația românească să nu se culce pe o ureche după anunțul lui Olaf Scholz.

„Observ un mare entuziasm în urma declarațiilor lui Olaf Scholz cu privire la aderarea României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen.
Unii comentatori își imaginau aseară cum transportatorii traversează în câteva secunde granițele României, ducând mărfuri și călători către cele patru zări ale Europei.

Tot asa s a întâmplat și în 2018 când Parlamentul European a cerut adeziunea celor trei tari la Spațiul Schengen. Și tot la fel s-a întâmplat și în 2021 când Parlamentul European a decis cu peste 500 de voturi ca aceleași tari sa fie primite în același Spațiu Schengen.

Sa amintim aici ca România îndeplinește de mai bine de zece ani condițiile pentru aplicarea corecta a masurilor acquis-ului Schengen care permit eliminarea controlului la frontierele interne. Decizia despre care vorbim se ia cu unanimitate de voturi. În Spațiul Schengen se afla si state care nu sunt membre UE. În trecut, Germania, Tarile de Jos sau Finlanda, sunt tari care s-au opus aderării României.

Așadar, dincolo de optimismul general, este bine ca diplomația românească, Ministerul de Externe, Presedintele Romaniei si Ministerul de Interne sa continue discuțiile pe aceasta tema cu actorii politici implicați în luarea acestei decizii. Pentru ca decizia este una pur politica. Nu are nicio legătură cu Mecanismul de Cooperare și Verificare pe justiție sau alte motive asemănătoare.

România, ca tara aflata la granita UE și NATO a dovedit, și dovedește în continuare, ca este capabila sa facă fata provocărilor legate de securitatea regionala și migrație. La nivelul cooperării polițienești, România este foarte apreciata de către partenerii Europol. Sper, ca la Consiliul JAI din octombrie aceasta decizie sa figureze pe ordinea de zi.”, a scris Oana Florea pe Facebook.

Avantajele aderării României la Schengen: Exemple concrete: Cum va fi de Crăciun și Revelion

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, luni, că salută sprijinul cancelarului german Olaf Scholz pentru ca România să devină membru cu drepturi depline al spaţiului Schengen, menţionând că reprezintă o "confirmare importantă din partea partenerilor germani a pregătirii României de a se alătura Schengen, în beneficiul întregii Uniuni Europene".

Aderarea va elimina timpii de așteptare din punctele de trecere a frontierei terestre cu Ungaria și Bulgaria (corelativ și cu Grecia).  Astfel, vom avea parte de mai puține neplăceri la trecerea frontierei, în special în perioada concediilor de vară/iarnă. 

Acum, în plin sezon estival, turiștii români care trec frontiera cu Bulgaria sau cea cu Ungaria pot aștepta o oră sau chiar mai mult atât la ieșirea din țară, cât și la intrarea în România, și nu doar la sfârșit de săptămână. 

Aceeași situație mai mult decât supărătoare va fi evitată și cu ocazia sărbătorilor de iarnă, când cei care doresc să-și petreacă Crăciunul în țară trebuie să aștepte un timp mult prea mare ca să ajungă lângă cei dragi – chiar anul trecut, mai mult de 4 ore la frontiera cu Ungaria în PTF Nădlac.

La data de 1 ianuarie 2007, România a devenit membru al Uniunii Europene, cu toate drepturile și obligațiile ce îi revin conform Tratatului de Aderare. 

Unul din efectele cu impact direct asupra populației l-a reprezentat recunoașterea dreptului de liberă circulație a românilor, ca cetățeni ai Uniunii Europene.

Dreptul de liberă circulație și ședere este unul dintre cele mai importante și mai „vizibile drepturi” pentru cetățenii UE. 

Dreptul unui cetățean al Uniunii de a se deplasa, din motive economice sau din alte motive, pe o perioadă scurtă, lungă sau nelimitată de timp în alte state UE, este unic în lume. 

Această libertate de mișcare reprezintă, în același timp, un impuls oferit dinamismului economic, regional și cultural în interiorul continentului european, în special în zonele de frontieră. 

Activitățile economice, printre care putem enumera, în primul rând, transporturile și turismul sunt promovate și dezvoltate în acest context. De asemenea, o multitudine de alte drepturi legate, de  exemplu, de accesul facil pe piața de muncă a celorlalte state membre sau accesul la sistemul de educație sunt facilitate de această libertate de mișcare.

Cu toate acestea, cetățenii români nu beneficiază în integralitate de această libertate de mișcare. Cele mai tranzitate frontiere de către cetățenii români sunt cele cu Ungaria și Bulgaria (inclusiv la frontiera cu Grecia), cât și aeroporturile.    

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a transmis luni că aderarea României la spaţiul Schengen este şi rămâne un obiectiv "foarte important" pentru ţara noastră, apreciind totodată sprijinul şi susţinerea publică a Germaniei.

"Aderarea la spaţiul Schengen a fost şi rămâne un obiectiv foarte important pentru România. Mă bucur să constat sprijinul şi susţinerea publică a Germaniei, stat membru cu care avem o cooperare foarte bună în domeniul afacerilor interne. Declaraţia cancelarului Scholz, pe care o salut, confirmă ceea ce autorităţile române spun de peste 10 ani de zile: îndeplinim toate cerinţele tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen cu drepturi depline. Mai ales în contextul actual, trebuie să ne fie recunoscute rolul esenţial pe care îl avem în arhitectura de securitate a UE şi contribuţia constantă şi activă la eforturile generale de consolidare a securităţii UE", a scris Lucian Bode pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, România este un partener "foarte serios" la nivel european, iar aderarea la spaţiul Schengen este "o aşteptare firească a tuturor românilor".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?