România în Schengen. Klaus Iohannis: Se va discuta şi negocia până în ultimul moment
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că negocierile şi discuţiile pentru aderarea României în Schengen vor continua până în ultima clipă. 

Joi, 8 decembrie, miniştrii de interne din statele UE se vor întruni în şedinţa Consiliului JAI. Preşedintele Klaus Iohannis, prezent la Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest, a anunţat că se vor purta negocieri şi discuţii pentru aderarea României la Schengen până în ultima clipă. 

"Este nevoie încă de negocieri, încă se discută pentru această decizie. Suntem angajaţi să ducem decizia unde o dorim noi. În continuare se discută şi se negociază, şi vom face asta până în ultimul moment", a declarat Klaus Iohannis. 

Întrebat dacă există posiblitatea ca România să se rupă de Bulgaria pentru a adera la Schengen, Klaus Iohannis a spus că "în condiţiile în care deciziile privind România şi Bulgaria nu sunt tocmai identice, nici rezultatele nu pot fi tocmai identice. Dar asta nu înseamnă că nu se poate găsi o formulă de decizie care să fie convenabilă ambelor părţi". 

Extinderea Schengen. Preşedintele Consiliului European afirmă că era mai optimist cu câteva luni în urmă

Atacurile ruseşti cu drone şi rachete asupra infrastructurii Ucrainei şi riscul unui nou val de refugiaţi de război dinspre această ţară ar putea avea un impact asupra dezbaterii privind extinderea spaţiului Schengen, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, potrivit Reuters.

Cu câteva luni în urmă eram mai optimist cu privire la un acord unanim al statelor europene asupra intrării Croaţiei, României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, dar acum, când chestiunea urmează să fie decisă, atmosfera este diferită, a remarcat Michel într-un interviu acordat unui grup de publicaţii europene şi apărut luni în cotidianul ceh Hospodarske Noviny.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) este aşteptat să se pronunţe joi asupra aderării Bulgariei, Croaţiei şi României la spaţiul Schengen. Guvernul olandez a transmis că se opune aderării Bulgariei, iar cel austriac că se opune aderării Bulgariei şi României, ambele guverne invocând presiunea migraţiei ilegale.

Referindu-se la Bulgaria, premierul olandez Mark Rutte a menţionat şi problemele acesteia legate de corupţie şi criminalitatea organizată.

În replică, premierul interimar bulgar Galab Donev a calificat luni îndoielile Olandei drept o manifestare a unui dublu standard. În zilele următoare, guvernul (bulgar) va continua discuţiile active cu partenerii săi pentru a asigura aderarea la spaţiul Schengen, a declarat Donev. În acelaşi timp, în funcţie de rezultat, guvernul este pregătit să examineze răspunsul său, inclusiv adoptarea de contramăsuri, a adăugat şeful executivului de la Sofia.

Comisia Europeană: Includerea Croaţiei, României şi Bulgariei în Schengen va duce la controale mai multe şi mai bune, nu la mai puţine 

Comisia Europeană a subliniat luni că Bulgaria, România şi Croaţia îndeplinesc în totalitate toate cerinţele pentru a fi membre cu drepturi depline ale spaţiului de liberă circulaţie Schengen şi se aşteaptă ca cei 27 să dea undă verde primirii lor, joi, în pofida faptului că unele ţări se opun, transmite EFE.

Vicepreşedintele pentru promovarea modului de viaţă european Margaritis Schinas le-a transmis, într-o conferinţă de presă, statelor membre care se îndoiesc de evaluarea Comisiei Europene privind eligibilitatea în special a Bulgariei şi României de a intra în Schengen că includerea lor va duce "în fapt la controale mai multe şi mai bune, nu la mai puţine". CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel