Data publicării:
România, în fața dezastrului după trădarea Rusiei. Manuel Stănescu: A fost o trădare a cauzei aliate
Prezent la interviurile DC NEWS, istoricul Manuel Stănescu a precizat că ieșirea României din Primul Război Mondial a fost direct influențată după ”trădarea Rusiei”.
După preluarea puterii în Rusia, Lenin scoate țara din război și astfel situația pe frontul de Est devenise imposibilă pentru România care nu mai putea să facă față singură forței inamicului. Astfel are loc și Pacea de la București, o pace impusă care a însemnat o capitulare, dar care nu a fost niciodată ratificată de Regele Ferdinand.
„Lenin după ce a preluat puterea a promis pace și pământ, iar pentru oamenii aflați de trei ani în război aceste lucruri au fost foarte seducătoare. Armata rusă s-a dezintegrat complet. În jur de 1.000.000 de oameni s-au retras de pe front.
A fost o situație dificilă. După ieșirea Rusiei din război, Armata română și statul român, ce mai rămăsese din el, aveau în față perspectiva de a păstra frontul de Est singuri. Era imposibil. Pacea de la București a fost una impusă de această situație teribilă în care aliatul rus a depus armele și a ieșit din război.
A fost o capitulare impusă de împrejurări, una dificilă. A fost o spoliere a României, petrolul de exemplu era concesionat pe 99 de ani, s-a pierdut Dobrogea care intra cumva sub administrarea comună a Puterilor Centrale, crestele Carpațiilor, navigația pe Dunăre. Era o pace extrem de grea care ne-a fost cumva reproșată de aliați ulterior. (...) România a ieșit din confilict în urma trădării Rusiei. A fost o trădare a cauzei aliate”, a explicat istoricul Manuel Stănescu.
Iată răspunsul complet:
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News