România, furtună devastatoare. Mateescu (ANM): Trebuie să fim PREGĂTIȚI. Mesaj către români
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a vorbit la interviurile DC News Live despre fenomenele meteo extreme din România. 

Elena Mateescu a trimis un avertisment în ceea ce privește repetarea episodului de la Timișoara, când o furtună deosebit de violentă a măturat tot în cale, în luna septembrie a anului trecut, lăsând în urma ei 8 morți, zeci de răniți și pagube materiale uriașe.

„Da, evenimentul de la Timișoara din 17 septembrie, nu a fost un caz singular. Au mai fost în istoria măsurăturilor meteorologice astfel de fenomene. Din păcate convecția rapidă a ceea ce înseamnă producerea unor astfel de fenomene, cu siguranță va mai fi posibilă în România, în contextul în care de la an la an am înregistrat așa cum am spus creșterea frecvenței acestor fenomene.

O să vă dau și o statistică. Anul trecut ANM a emis un număr de 3.693 de avertizări meteorologice de tip nowcasting care se referă tocmai la aceste tipuri de fenomene, fie că vorbim de furtuni, de precipitații, ploi torențiale sau grindină. În 2017 am emis un număr de 4.211, în 2011 emiteam undeva la 2.600 în medie pe an. Iată că de la an la an numărul mesajelor meteorologice confirmă ceea ce înseamnă fenomenele meteorologice în prezent. 

În viitor ne putem aștepta, în condițiile în care și în anul 2018, marile centre europene anticipează și nu exlud posibilitatea să fie un an al extremelor meteorologice, așa cum la finele lui 2016 anticipau pentru 2017, având în vedere variabilitatea naturală și fenomenul încălzirii globale.

Trebuie să fim pregătiți, să conștinetizăm ceea ce înseamnă aceste fenomene. Nu în ultimul rând, să luăm în considerare, mesajele ce vor fi transmise prin aplicația RoAlert care urmează să fie implementată. E important să le luăm în considerare, indiferent de locul în care ne aflăm”, a transmis Elena Mateescu la DC News Live.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel