România da, Ungaria ba
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
srs_edit2
srs_edit2

Raspunsul premierului Viktor Orban, la solicitarea expresa a Consiliului Europei, nu a intarziat prea mult. Si a fost extrem de transant. In timp ce seful statului roman s-a declarat de acord, in mod neconditionat, cu orice masuri urma sa stabileasca Germania, secondata de Franta, inainte de reuniunea sefilor de state si de guverne, si apoi s-a angajat din nou la fata locului tot in mod neconditionat, premierul Ungariei a cerut un ragaz. Motivand ca nu este imputernicit sa decida ceva in numele maghiarilor si ca are nevoie sa consulte Parlamentul. Iar apoi a raspuns. A raspuns ca nu. Ungaria nu va participa la niciun pact care presupune o influenta asupra impozitelor si taxelor platite de maghiari. Ce consecinte are pozitia Ungariei? Dar pozitia Bucurestiului?

Este extrem de important ca romanii sa inteleaga ca, in conformitate cu normele constitutionale, Presedintele reprezinta aceasta tara dar nu poate lua decizii in numele ei. Deciziile le ia, dupa caz, Guvernul, Parlamentul sau populatia insasi, in cadrul unui referendum. In mod cert, Presedintele Traian Basescu a incalcat prevederile constitutionale, savarsind un abuz atunci cand, la Bruxelles, a angajat statul roman sa faca parte dintr-un pact vizand o proiectata salvare a zonei euro, din care Romania nu face parte.

In al doilea rand, este bine ca romanii sa stie ca Presedintele i-a mintit, cu acest prilej, de mai multe ori. In primul rand, atunci cand a afirmat ca in cele mai importante documente pe care Romania le-a semnat pentru aderarea la UE exista consemnata conditia ca deficitul structural sa nu fie mai mare de 0,5 la suta. Acest lucru nu este adevarat. S-a dovedit ca nu exista niciun document cu un asemenea continut. Iar domnul Traian Basescu, indiferent cat de dibaci este, nu poate sa prezinte vreo dovada in sensul celor afirmate de el. In al doilea rand, el a mintit atunci cand, dupa consultarile cu partidele parlamentare si cu Guvernul, solicitate in mod expres de partenerii UE, a facut afirmatia ca toate partidele sustin decizia luata de el la Bruxelles. Si aceasta este o minciuna. Doua dintre cele mai importante partide parlamentare, PSD si PNL, au pus conditii care nu au fost indeplinite si, nefiind indeplinite, in mod automat sunt in dezacord cu pactul pentru salvarea euro. Stiind ca ceva este “putred in Danemarca”, adica la Bucuresti, Comisia Europeana i-a solicitat in mod expres presedintelui roman un acord scris. Semnat si parafat.

Mai trebuie sa stie romanii ca este cu neputinta ca, in cursul anului viitor, statele UE sa organizeze referendumuri castigatoare pentru a modifica actul fundamental, asa cum Basescu pretinde ca doreste Comisia Europeana. Nu vor exista aceste modificari decat, eventual, intr-o minoritate a statelor membre.

Citește  mai multe pe Corect News

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel