România, asistată financiar de norvegieni. Câți bani vom primi până în 2016
Data publicării:
Autor: Căloiu Oana
WhatsApp

România va primi sute de milioane de euro sub formă de asistență financiară nerambursabilă din partea Norvegiei și a statelor Spațiului Economic European (SEE). Bani vor intra în vistieria statului până în 2016 și vor fi gestionați de Ministerul Fondurilor Europene.

Asistența financiară nerambursabilă de care va beneficia România a fost subiectul discutat luni de ambasadorul Norvegiei la București, Oystein Hovdkinn, și ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, potrivit Agerpres.

Banii, 306 milione de euro, vor fi destinați susținerii programelor și proiectelor în sectoare ca protecția mediului, conservarea patrimoniului cultural, justiție și societate civilă, care vor fi lansate în decursul lui 2013. De administrarea acestora se va ocupa Ministerului Fondurilor Europene.

"În timpul discuțiilor, ambasadorul Hovdkinn a menționat rata mare de absorbție de 85 la sută în perioada anterioară de finanțare, de până în 2011. Pentru acest interval, România a beneficiat de aproape 100 de milioane de euro în următoarele sectoare-cheie: protecția mediului, producție sustenabilă, sănătate și îngrijirea copilului, patrimoniu cultural și sectorul ONG. Oficialul norvegian a transmis mesajul beneficiarilor referitor la fondurile norvegiene, respectiv faptul că acestea au fost ușor de accesat și utilizat și flexibile", conform unui comunicat de presă emis de Ambasada Norvegiei. Ministrul Fondurilor Europene a declarat că autorităților române intenționează să ia măsurile necesare pentru a accelera ritmul de implementare și pentru a majora rata de absorbție. De asemenea, Eugen Teodorovici a subliniat că vor fi depuse eforturi pentru aprobarea cadrului legal privind gestionarea financiară a fondurilor alocate în perioada 2009-2014. Prin Acordul pentru SEE, trei state non-membre ale Uniunii Europene - Norvegia, Islanda și Liechtenstein - contribuie la coeziunea regională prin intermediul unor programe de asistență financiară. Norvegia este principalul donator, contribuind cu 97 la sută din suma totală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel