România a avut în iunie cea mai accentuată scădere din UE a comerţului cu amănuntul faţă de mai
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
comert
comert

România a avut în luna iunie cea mai accentuată scădere din Uniunea Europeană a comerţului cu amănuntul, faţă de mai, de 1,3%, potrivit datelor prezentate miercuri de Eurostat.

Volumul comerţului cu amănuntul, ajustat sezonier şi în funcţie de numărul de zile lucrătoare, a crescut în iunie cu 0,7% faţă de mai în UE, respectiv cu 0,9% în zona euro.

Cele mai puternice creşteri au fost înregistrate în Germania (6,3%), Letonia (3,3%) şi Suedia (3%), la polul opus situându-se România (-1,3%) şi Belgia (-1%).

Raportat la iunie 2010, ultima lună înainte de majorarea TVA de la 19% la 24%, România a înregistrat a doua scădere din UE a indicatorului, de -8,2%. Numai Spania a avut o evoluţie mai slabă, de -8,3%, în timp ce la nivelul UE a fost observat un declin de -0,2%. În zona euro, comerţul retail a scăzut în iunie 2011 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 0,4%.

Pe datele anuale, cele mai puternice creşteri au fost înregistrate în Luxemburg (12,4%), Lituania (7,1%) şi Letonia (5,4%).

Institutul Naţional de Statistică a anunţat, miercuri, că afacerile din comerţul cu amănuntul, cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor, au crescut în iunie faţă de mai cu 1,1% ca serie brută, dar ajustate la numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate s-au diminuat cu 1,2%, la şase luni ambii indicatori fiind în scădere, cu 5,8%, respectiv 6,2%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel