Urmărește emisiunea live
Comerţ. UE scădere, România creştere
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Uniunea Europeana
Uniunea Europeana
Volumul comerţului cu amănuntul în Uniunea Europeană a scăzut cu 0,1% în luna septembrie 2018, comparativ cu luna anterioară, însă a crescut cu 1,1% în România, aceasta fiind a patra creştere înregistrată de o ţară membră a UE, după avansul de 2,9% înregistrat în Irlanda, cel de 1,5% înregistrat în Letonia şi cel de 1,4% din Estonia, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). 

Comerţul cu amănuntul în zona euro a stagnat de la o lună la alta în timp ce în UE a scăzut cu 0,1%, în condiţiile în care vânzările de produse non-alimentare în cele 28 de state membre au scăzut cu 0,3%, iar vânzările de combustibil au crescut cu 0,8% şi cele de alimente, băuturi şi tutun au crescut cu 0,1%. 

În ritm anual, luna septembrie 2018 comparativ cu luna septembrie 2017, comerţul cu amănuntul a crescut cu 0,8% în zona euro şi cu 1,5% în Uniunea Europeană. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au înregistrat un avans de 2%, în timp ce vânzările de combustibili au crescut cu 1,9% iar cele de alimente, băuturi şi tutun au crescut cu 1%. 

În rândul statelor membre, cele mai mari creşteri în ritm anual ale vânzărilor cu amănuntul au fost raportate în Irlanda (10,2%), Lituania (7,9%) şi Polonia (6,5%). În România, vânzările cu amănuntul au înregistrat o creştere anuală de 3,1%, dublu faţă de avansul anual de 1,5% înregistrat în luna august. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel