Ro-Alert în staţiunile de pe Valea Prahovei din cauza viiturilor
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Pompierii au fost solicitaţi, duminică, să intervină la inundaţii produse în patru localităţi, între care municipiile Ploieşti şi Câmpina, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova.

Conform sursei citate, două beciuri au fost inundate în Ploieşti, iar apa a intrat, de asemenea, într-un garaj din Sinaia, într-o gospodărie din Valea Doftanei şi într-o casă din Câmpina. Pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din obiectivele inundate.

De asemenea, au fost asigurate măsuri specifice la aluviuni aduse pe carosabil în comuna Măneciu, sat Valea Popii, precizează reprezentanţii ISU.

Totodată, au fost emise două mesaje RO-ALERT pentru fenomene hidrologice, comunele Măneciu şi Proviţa de Sus fiind sub avertizare Cod portocaliu de inundaţii, scrie Agerpres.

 

ANM a emis o nouă avertizare generală: Cod Galben și Cod Portocaliu de averse, descărcări electrice, vijelii și grindină - 31 iulie, 1 august

ANM a emis Cod Galben și Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică. Meteorologii au emis Cod Galben și Cod Portocaliu valabile până în 1 august de instabilitate atmosferică temporar accentuată. 

Administrația Națională de Meteorologie a emis Cod Galben valabil de astăzi, 31 iulie, de la ora 10:00, până în 1 august, luni, la ora 10:00. Se anunță  instabilitate atmosferică temporar accentuată.

”În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată în nordul, nord-vestul, centrul, estul și sud-estul teritoriului. Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, local, cantitățile de apă vor depăși 25...35 l/mp. Pe parcursul nopții aria manifestărilor de instabilitate atmosferică va fi în restrângere” avertizează ANM. 

În același timp, a fost emis și Cod Portocaliu, valabil de astăzi, 31 iulie, de la ora 10:00, până în 1 august, la ora 03:00, de instabilitate atmosferică accentuată – ploi abundente. 

”În intervalul menționat, local în estul Moldovei, sud-estul Transilvaniei, nordul Munteniei și al Dobrogei, precum și în zona Carpaților de Curbură vor fi averse torențiale ce vor acumula local 40...60 l/mp. Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină” au avertizat meteorologii. 

Specialiștii ANM au transmis că în luna august vremea va fi caldă în majoritatea regiunilor țării, cu temperaturi peste mediile normale ale perioadei.

Așadar, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în săptămâna 1-8 august, valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în extremitatea de vest a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi deficitar în majoritatea regiunilor.

În săptămâna 8-15 august, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale, în cea mai mare parte a țării. Cantitățile de precipitații vor fi local deficitare în vest și nord-vest, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. În săptămâna 15-22 august, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

În săptămâna 22-29 august, mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi local deficitar în sud, centru, est și la munte, a transmis ANM.

Șapte proiecte majore la ANM. Elena Mateescu, despre Centrul Agrometeorologic: România deschide un drum

Elena Mateescu, director general ANM, prezentă la conferința „Schimbările climatice, prioritate zero la nivel european. Ce face România?”, organizată de DC News, a prezentat obiectivele pe care ANM și le-a asumat până la data de 31 decembrie 2023.

„Pentru că rolul Administrației Naționale de Meteorologie este să monitorizeze, să elaboreze avertizări și prognoze meteorologice, avem un proiect în implementare. Contractul a fost semnat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în mai 2022, cu 7 obiective foarte importante: (1) modernizarea rețelei de radare meteorologice cu 7 radare noi Doppler, dual-polarimetrice, în bandă S; (2) modernizarea rețelei de detecție a fulgerelor; (3) modernizarea infrastructurii de comunicații și îmbunătățirea performanțelor sistemului informatic al ANM; (4) extinderea modernității rețelei naționale de stații meteorologice automate; (5) sistem de recepție, prelucrare, vizualizare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții meteorologici și de supraveghere a atmosferei; (6) sistem de recepție, prelucrare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții Copernicus Sentinel-1, Sentinel-2, Sentinel-3 și Sentinel-5P de tip capabil să asigure înregistrări ale zonelor afectate de dezastre sau situații de criză pe teritoriul național; (7) Centrul Agrometeorologic pentru Regiunea VI-Europa din cadrul Organizației Meteorologice Mondiale”, a precizat Elena Mateescu.

„În acest moment, suntem în perioada de evaluare tehnică a ofertelor depuse pentru toate cele 7 obiective, pentru că trebuie să le implementăm până la 31 decembrie 2023. Mulțumesc echipei care lucrează la implementarea acestor. Este foarte greu, desfășurăm și activitate operativă simultan cu ceea ce înseamnă nevoia de a ne moderniza și a beneficia de fondurile europene.”

„Reperul clădirii (n.r. Centrului Agrometeorologic) este acela de „clădire verde-smart green”, care va asigura schimbul de informații și realizarea de produse pentru fermierii din România și din Europa. Este foarte important acest lucru, pentru că astfel rămânem în elita meteorologiei și agrometeorologiei internaționale și România deschide un drum, realizând primul centru de acest fel, din lume.”, a mai spus directorul ANM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel