Data publicării:

Cine ar putea fi românii care și-au salvat banii din băncile cipriote

Autor: DCNews Team | Categorie: Economie
WhatsApp

Alegeri prezidentiale 2024

Hotnews a publicat un material în care apar numele unor importanți oameni de afaceri români care ar fi retras sume mari din băncile cipriote, chiar înainte de blocarea depozitelor.

Hotnews citează un site care scrie despre un articol publicat de Reuters, în care jurnaliștii agenției au identificat numele unor firme conectate la oligarhi din Rusia și din Ucraina.

”Agenția de știri REUTERS a publicat astăzi un material despre retragerile de capital din cele două bănci cipriote și a identificat numele unor firme conectate la oligarhi din Rusia și din Ucraina. RISE Project a analizat lista firmelor offshore care și-au retras banii din cele două bănci cipriote cu mai puțin de două săptămâni înainte de anunțul de pe 16 martie 2013 privind taxarea depozitelor.

Unele dintre aceste firme sunt conectate la afacerile unor magnați locali. Patru firme cipriote conectate la interesele afaceriștilor locali Puiu Popoviciu și Radu Dimofte au retras în total aproape 6 milioane de euro. “Nu cunosc”, a răspuns omul de afaceri Puiu Popoviciu prin SMS la solicitările RISE Project de a comenta situația retragerilor.

Menționăm că nu există dovezi oficiale care să arate că transferurile de bani s­-au făcut în baza unor informații privilegiate”, scrie RiseProject.

Wellkept Properties Limited, Nicosia. A retras, în total, 2,6 milioane de euro de euro în ziua de 6 martie.

 În România, Wellkept Properties deţine pachetul majoritar de acţiuni al companiilor Universal SA (54%) şi Meteor SA (53,7%). Cele două firme au în patrimoniu, cumulativ, aproximativ 150 de spaţii comerciale răspândite prin tot Bucureştiul şi situate la parterul blocurilor construite înainte de 1990.

Potrivit datelor obţinute de RISE Project de la registrul companiilor din Cipru, acţionarii Wellkept Properties sunt: Tatika Investments Ltd (37,5%), Bladon Enterprises Ltd (37,5%) şi Tresela Investments Ltd (25%). Dincolo de participaţiile deţinute prin intermediul Wellkept Properties, Tatika Investments şi Bladon Enterprises sunt prezente, în mod direct, în zeci de afaceri pe care gruparea Popoviciu-Dimofte le derulează în România. De altfel, în perioada 6-11 martie 2013, aceste două firme, Tatika şi Bladon, au retras, pe cont propriu, bani din băncile cipriote.

Offshore-ul Tresela Investment, celălalt acţionar al Wellkept Properties, este conectat la afacerile derulate de magnatul Ion Ţiriac.

Tatika Investments Limited, Nicosia aretras, în total, 1,34 milioane de euro de la ambele bănci cipriote, Bank of Cyprus și Laiki Bank, în zilele de 8 și 11 martie 2013.

Tatika Investments, offshore-ul cel mai frecvent întâlnit în companiile controlate de gruparea Puiu Popoviciu – Radu Dimofte, a fost înființată în 1999. Cote procentuale semnificative din următoarele active şi afaceri sunt controlate prin intermediul Tatika Investments Ltd: mall-ul Băneasa Shopping City, hotelul Howard Johnson (din Piaţa Dorobanţilor), cele două hoteluri Ramada Parc (situate pe Bulevardul Poligrafiei, în Bucureşti), lanţurile de restaurante KFC şi Pizza Hut, patiseriile Paul şi Cinnabon, platforma industrială Metav etc. În 2005, Tatika Investments Ltd, împreună cu firma care operează cele două hoteluri Ramada Parc – Parc Hotels SA – a contractat un credit de 14,7 milioane de euro de la Alpha Bank. Puiu Popoviciu şi Radu Dimofte au garantat atunci, ca persoane fizice, schema împrumutului de la Alpha Bank.

Bladon Enterprises Limited, Nicosia. A retras 1,17 milioane de euro de la Laiki Bank.

Acestă firmă cipriotă deţine importante cote procentuale, unele în parteneriat cu Tatika Investments, în următoarele active active şi afaceri: palatul istoric al băncii Marmorosch Blank, restaurantele Pizza Hut şi KFC, patiseriile Paul şi Cinnabon, fosta platforma industrială Metav, hotelul Howard Johnson etc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel