Riscul de a te infecta cu coronavirus de pe bancnote și monede, stabilit științific. STUDIU care doboară un mit
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
euro
euro
Este posibil să te infectezi cu coronavirus prin contactul cu bancnote sau monede? 

Experții de la Banca Centrală Europeană, în colaborare cu Departamentul de Virologie Medicală și Moleculară de la Ruhr-Universität Bochum, au dorit să clarifice această problemă. Cercetătorii conduși de profesorul Eike Steinmann și dr. Daniel Todt au dezvoltat o metodă specială pentru a testa câte particule infecțioase de virus pot fi transferate de pe bani pe piele în condiții reale. 

Virusuri pe bancnote și monede

Pentru a afla cât de mult persistă SARS-CoV-2 pe monede și bancnote, cercetătorii au tratat diverse monede și bancnote euro cu soluții de virusuri de diferite concentrații și au observat pe parcursul mai multor zile cât timp coronavirusul infecțios a fost încă detectabil. O suprafață din oțel inoxidabil a servit drept control în fiecare caz. 

Rezultatele studiului sunt liniștitoare: în timp ce coronavirusul era încă prezent pe suprafața oțelului inoxidabil după șapte zile, pe bancnota de zece euro a durat doar trei zile până să dispară complet. Pentru monedele de zece eurocenți, un euro și cinci eurocenți după șase zile, două zile și, respectiv, o oră, nu a fost detectat niciun coroavirus infecțios, scrie DC MEDICAL.

Rezultatele altor studii arată că în marea majoritate a cazurilor, infecția cu noul coronavirus are loc prin aerosoli sau picături de salivă. Infecțiile cu frotiu prin suprafețe sunt aproape inexistente. Studiul actual a fost realizat cu varianta alfa a SARS-CoV-2 pe lângă varianta de tip sălbatic. 

Veștile sunt bune

Concluzia e uluitoare: în condiții reale, riscul de a contracta SARS-Cov-2 de pe bani este foarte mic, atâta timp când nu bagi banii în gură sau nu pui mâna pe ei apoi direct pe gură sau nas. Studiul a fost publicat în revista iScience din 26 iulie 2021, mai notează DC MEDICAL.

VEZI ȘI: ANM, vreme august. Cât mai durează valul de caniculă în România. Elena Mateescu vine cu toate explicațiile

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel