Tensiuni diplomatice fără precedent: Moldova expulzează diplomați ruși după ce Moscova a facilitat fuga unui deputat condamnat în Transnistria

Tensiunile diplomatice dintre Chișinău și Moscova escaladează după ce Republica Moldova a expulzat trei diplomați ruși. Decizia vine în urma implicării ambasadei Rusiei în fuga unui fost deputat pro-rus condamnat, către regiunea separatistă Transnistria.
Autoritățile din Republica Moldova au declarat trei diplomați ai ambasadei Rusiei la Chișinău drept persona non grata, cerându-le să părăsească țara, conform unui anunț oficial al Ministerului de Externe de la Chișinău. Decizia vine ca urmare a unor probe clare care indică desfășurarea unor activități contrare statutului diplomatic, potrivit comunicatului emis de instituție.
Presa din Republica Moldova leagă această măsură de cazul deputatului moldovean Alexandr Nesterovschi, care ar fi beneficiat de sprijinul ambasadei ruse pentru a fugi în regiunea separatistă Transnistria, evitând astfel o condamnare penală. Acesta, considerat un aliat al omului de afaceri și politicianului pro-rus Ilan Șor, a fost condamnat la 12 ani de închisoare pe 19 martie, fiind găsit vinovat de corupție și de implicare în finanțarea ilegală a unui partid politic.
Conform informațiilor oferite de Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS), în dimineața condamnării sale, Nesterovschi ar fi intrat în sediul ambasadei ruse la Chișinău, de unde a fost transportat către Transnistria într-un vehicul cu plăcuțe diplomatice. Acest aspect a împiedicat autoritățile moldovene să intervină, având în vedere prevederile Convenției de la Viena. În prezent, fostul deputat se află sub protecția autorităților separatiste din regiune și a anunțat public că a obținut cetățenia rusă.
„Acest tip de activitate face parte din mecanismul de agresiune hibridă îndreptat împotriva Republicii Moldova,” a afirmat Alexandru Musteață, directorul SIS.
Într-un comunicat, Ambasada Rusiei la Chișinău a calificat acuzațiile drept „nefondate și inacceptabile” și a cerut autorităților moldovene să se „abțină de la speculații provocatoare”.
În urma acestui incident, ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Ozerov, a fost chemat la Ministerul de Externe pentru explicații. La rândul său, Ministerul de Externe al Rusiei a reacționat la expulzarea diplomaților, anunțând că va lua măsuri de retorsiune, conform agenției RIA, potrivit Agerpres.
Chișinău a acuzat în repetate rânduri Moscova că încearcă să destabilizeze țara și să influențeze procesul democratic
Executivul de la Chișinău, care își propune să obțină aderarea la Uniunea Europeană până în 2030, a acuzat în repetate rânduri Moscova că încearcă să destabilizeze țara și să influențeze procesul democratic.
Scrutinul parlamentar programat pentru această toamnă va constitui un test crucial pentru susținerea direcției pro-europene adoptate de guvern.
De asemenea, marți, autoritățile din Republica Moldova au anunțat că au arestat-o pe Eugenia Guțul, lidera pro-rusă a regiunii Găgăuzia, sub suspiciunea de finanțare politică ilegală, în timp ce încerca să părăsească teritoriul național.
Guțul a respins acuzațiile, susținând că acestea au un substrat politic. Ulterior, o instanță de judecată a dispus plasarea sa în detenție preventivă pentru 30 de zile.
Totodată, poliția a informat că Irina Lozovan, o altă parlamentară cu orientare pro-rusă, vizată de acuzații similare, a evitat să se prezinte în fața justiției. Lozovan a declarat, la rândul său, că este victima unor acuzații motivate politic, potrivit Stiri pe surse.
CITEȘTE ȘI: Evghenia Guțul, bașcana Găgăuziei, în arest preventiv pentru 20 de zile. Ce acuzații i se aduc
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News