Risc de ”shutdown” în SUA. Aleșii resping prelungirea bugetului federal
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik @DejaVu Designs
FOTO: Freepik @DejaVu Designs
Dacă nu se reușește prelungirea bugetului federal, SUA riscă ”paralizia” chiar înainte de alegerile din 5 noiembrie.

Citește și: Kamala Harris primește o veste proastă din partea unui puternic sindicat american

Camera Reprezentanților a respins miercuri prelungirea cu șase luni a bugetului guvernului american, cu riscul unei paralizii a statului federal (shutdown) înainte de alegerile din noiembrie, pe fundalul disensiunilor din rândul Partidului Republican, scrie AFP, citta de Agerpres.

Astfel, bugetul pentru 2025 trebuie adoptat de Congres până la sfârșitul lunii septembrie - sfârșitul anului fiscal - pentru ca toate serviciile să rămână finanțate.

Dacă nu se realizează acest lucru, asta înseamnă că ar fi un ”shutdown”: milioane de funcționari publici în șomaj tehnic, anumite ajutoare alimentare suspendate, traficul aerian perturbat, printre altele.

220 de voturi contra prelungirii bugetului

Membrii Camerei Reprezentanților s-au opus - 220 de voturi contra și 202 pentru - unei prelungiri temporare a bugetului până în martie 2025, adică după instalarea în funcție a candidatului ales la prezidențialele din 5 noiembrie.

Cel puțin 10 republicani s-au alăturat democraților pentru a se opune propunerii de prelungire inițiată de partidul lor, privându-l pe acesta din urmă de scurta majoritate din Cameră.

Un alt text legislativ, ”Save Act”, a fost atașat propunerii sub presiunile lui Donald Trump. Acestea cerea alegătorilor să furnizeze dovada cetățeniei atunci când se înregistrează pentru a vota la alegerile federale.

Înainte de votul de miercuri, Donald Trump a declarat pe rețeaua sa Truth Social că, ”dacă republicanii nu obțin Save Act în întregime, nu ar trebui să accepte” prelungirea bugetului. El amenințase deja cu un ”shutdown” dacă această măsură nu este adoptată.

Administrația Biden se opune acestui text, subliniind că votul non-cetățenilor este deja ilegal și că nu există dovezi că imigranții fără acte participă la alegeri.

Cel puțin 10 republicani s-au pronunțat împotriva propunerii săptămâna trecută, iar votul fusese amânat pentru a găsi un acord în cadrul partidului.

Aleasa democrată Rosa DeLauro, în fruntea comisiei parlamentare dedicată bugetului federal, a denunțat miercuri într-un comunicat atitudinea republicanilor care ”au eșuat într-una dintre cele mai simple sarcini ale lor”.

”Ne-au mai rămas șapte zile lucrătoare pentru a menține guvernul în funcțiune”, a adăugat ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel