Consumate şi apreciate peste tot în lumea, ridichile sunt cultivate încă din Grecia şi Roma antică. Au fost printre primele culturi europene introduse pe continentul american, iar, până la apariţia cartofului în Europa, erau unul dintre principalele alimente.
Sunt nenumărate varietăţi de ridichi, de culori, mărimi şi forme diferite, numitorul comun fiind gustul specific şi proprietările terapeutice.
Ridichile roşii de lună, unul dintre cele cele mai cunoscute soiuri de la noi din ţară, sunt bogate în vitamine, minerale şi subtanţe nutritive: conţin piridoxină (vitamina B6), niacină (vitamina B3), acid folic (vitamina B9), riboflavină (vitamina B2), vitaminele A, C, E şi K, fier, calci, cupr, magnezi, mangan şi zinc, proteine, carbodidrati, fibre şi electroliţi.
Reduc riscul de cancer
Substanţele active din ridichi pot reduce considerabil riscul de cancer la colon, la sân sau pe cel ovarian. Ingredientul esenţila în pervenirea acestei maladii devastatoare este sulforafanul, un compus organic care stimulează producţia unor enzime benefice, creând astfel o barieră împotriva radicalilor liberi şi inhibând îmbolnăvirea celulelor.
Protejează rinichii şi ficatul
Studii recente arată că ridichile roşii conţin substanţe care ajuă la menţinerea sănătăţii rinichilor, având o acţiune diuretică şi fiind excelente pentru tratarea anumitor probleme ale tractului urinar. De asemenea, contribuie la detoxifierea ficatului şi la prevenirea bolilor hepatice.
Citește și: Spanac, beneficii. ANTICANCERIGEN, PURIFICĂ organismul şi previne ORBIREA
Combat retenţia apei în organism
Retenţia apei în ţesuturi duce la umflarea picioarelor şi favorizează dezvoltarea celulitei. O banală cură de câteva zile cu ridichi roşii poate împiedica acest lucru, datorită conţinutului lor ridicat în potasiu, responsabil pentru eliminarea surplusului de apă din organism. Acesta reglează nivelul sodiului şi, la nevoie, contribuie la eliminarea excesului său din organism.
Încetinesc apariţia ridurilor
Bogate în antioxidanţi, ridichile ajută la menţinerea frumuseţii pielii şi încetinesc apariţia primelor riduri.
Ajută la slăbit
Datorită conţinutului ridicat de fibre şi de apă, ridichile roşii sunt ideale în curele de slăbire, întrucât potolesc foamea fără să furnizeze o cantitate prea mare de calorii. 100 de grame de ridichi roşii au doar 16 calorii, ceea ce înseamnă că pot fi consumate într-o cantitate oricât de mare, fără teama de îngrăşare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Medeea Marinescu își explică lipsa de reacție publică după ce Florin Piersic a fost internat de urgență
- BANCUL ZILEI: Secretul ascuns al limbii române
- Medicul Alin Popescu, despre un aliment de pe masa de Paște: Preparat așa... e nenorocire completă / Asta e o regulă pe care mulţi nu o respectă, din păcate
- Tragedia din Vinerea Mare care a făcut înconjurul lumii. Peste 100 de români, majoritatea copii, au ars de vii în biserică
- Mircea Diaconu: E un fenomen, pe care nu-l sesizează aproape nimeni, care se petrece în România. Sunt vizați tinerii educați, IT-iștii, modernitatea țării
- BANCUL ZILEI: Ați greșit numărul!
- Vasile Bănescu explică: De ce slujba de Înviere nu are loc în biserică. Când începe și când se termină sfânta slujbă a Paștelui
- Miracolul Luminii Sfinte? Ce știm despre aprinderea ei: Un arab și un turc verifică înainte Sfântul Mormânt
- Mioara Roman îi trimite semne Oanei Roman, din lumea de dincolo, chiar în Săptămâna Mare / foto în articol
- Preotul Paul Iulius Negoiță, despre cea mai importantă tradiție de Înviere. Puțini mai respectă de Paște această regulă foarte veche, dar extrem de valoroasă