Laura Ștefan, la Reuters: Ponta sfidează apelul UE la transparență în Justiție
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Romania's PM Ponta
Romania's PM Ponta

Agenția Reuters preia părerea specialistei Expert Forum, laura Ștefan. Acesta spune că premierul României, Victor Ponta, a ales șase oameni pentru marile parchete, ”sfidând” apelurile Uniunii Europene într-o țară în care există îngrijorări cu privire la statul de drept. 

Agenția de presă amintește UE, la care România a aderat în 2007, a pus sistemul judiciar din țara noastră sub monitorizare specială și a cerut Bucureștiului să aleagă procurori-șefi printr-un proces transparent pe bază de concurs, pentru a evita înțelegerile politice.

Reuters o citează în continuarea materialului pe Laura Ștefan, specialist Expert Forum, autoare de editoriale în Revista 22: ”Că premierul s-a răzgândit după o zi pe alta reflectă o lipsă a corenței politice. Comisia Europeană a cerut în mod clar transparență în procesul numirilor”.

Jurnaliștii agenției de presă explică procedura legală de numire a procurorilor-șefi din România, care presupune că ministrul Justiției propune, CSM dă un aviz consultativ, iar președintele țării este decidentul final.

Reuters notează că nominalizarea Laura Codruța Kovesi - procuror lăudat de Bruxelles pentru performanțele de la PG -  la șefia DNA a stârnit critici din partea unei facțiuni din USL, care spune că Ponta a ajuns la o înțelegere cu inamicul politic Traian Băsescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel