Rețetă slănină cu usturoi. E cea mai bună șuncă pentru masa de Crăciun!
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
slănină
slănină
Cui nu îi place slănina cu usturoi și boia?

Slănina este pe masa de Crăciun a românului, dar care este cea mai delicioasă reţetă populară pentru a o prepara? Ideea vine din Transilvania - este cu usturoi şi pudrată cu boia.

Slănina trebuie fiartă într-o zeamă aromată. Mai aveți o alternativă: o puteți fierbe în zeamă de varză pentru ca slănină să-şi piardă din conţinutul de grăsime şi să devină foarte fragedă.

Aveți nevoie de:

1 kilogram de slănină de pe burtă porcului, mai subţire

8 căţei de usturoi

2 foi de dafin

1 lingură boabe de piper

6-8 boabe de ienibahar (opţional)

zeamă de varză (sau apă cu sare)

2-3 linguri boia de ardei dulce

1 lingură de ulei

1 linguriţă de sare

Mod de preparare:

Trebuie să puneți la fiert 4 sau 5 litri de zeamă de varză sau de apă în care dizolvați 2-3 linguri de sare. Apoi puneți foile de dafin, trei căţei de usturoi curăţaţi, boabele de piper şi cele de ienibahar, după care punem slănină porționată în bucăţi cât dorim de mari, ca să între în vasul de fierbere.

Fierbeți totul vreme de 40 de minute. Pentru a vedea dacă slănină s-a fiert, înfigeţi în ea o furculiţă. Dacă intră uşor în slănină, este un semn că este fiartă.

Dacă nu s-a fiert suficient, trebuie să mai stea acolo încă zece minute. Apoi verificaţi după aceeaşi metodă. Slănină nu trebuie lăsată la fiert prea mult.  În caz contrar, devine moale.

După ce bucăţile de slănină s-au fiert, scoateţi-le şi aşezaţi-le între două funduri de lemn pentru a se răci, de preferat în chiuvetă, unde se va scurge zeamă.

Deasupra puneţi o greutate pentru a presa bine. Restul usturoiului se transformă într-o pastă pe care o frecăm cu o linguriţă de sare şi o linguriţă de ulei, iar compoziţia rezultată se întinde peste bucăţile de slănină. Urmează să pudraţi slănină cu boia de ardei dulce, după care băgaţi-o la rece. Poftă bună!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel