Data publicării:

Rețetă online. Situație dramatică pentru pacienții din România în stare de urgență

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Sanatate
WhatsApp

De săptămâna trecută Guvernul a reglementat exact cum pot pacienții cu cancer să își continue tratamentele fără să meargă la spitale, dar oamenii sunt puși în continuare pe drumuri, scrie DC Medical.

Sunt medici și asistente care nu înțeleg sau nu vor să înțeleagă că în stare de urgență nu mai este necesar cardul de sănătate, că se acordă consultații de la distanță și că rețetele se pot trimite online, iar unele farmacii îi refuză și-i pun să achite din buzunar costul unor medicamente la care au dreptul gratuit sau compensat!

Explicații punctuale CNAS, plecând de la mesajul unui cititor al DC Medical: 

"Mama este pacient neoplazic, polichimiotratat, operat (mastectomie), radioterapie efectuată urmează pentru 2 ani tratament cu inhibitor de aromatază - Anastrozol (se comercializează și ca Egistrozol). Tratamentul este compensat, iar rețeta o eliberează din 3 în 3 luni „oncologul de teritoriu". În cazul nostru la Spitalul ... Secția Oncologie. Am sunat astăzi la Spital, am vorbit cu asistenta de la Recepție) și mi s-a spus că eliberarea rețetei se face la cabinetul din Spital, în baza cardului de sănătate. Am menționat Ordonanța din 31.03 și mi s-a spus că doar medicii de familie pot elibera rețete on-line.

Mama are și boală degenerativă nervoasă (un fel de Parkinson care afectează cealaltă emisferă). Primește Oprimeea, Sermion, Thiossen, merge la dr specialist neurolog ce are contract cu Casa de Asigurări, în cadrul unei clinici private. Rețeta se eliberează lunar, iar la fiecare 3 luni ducem o trimitere de la medicul de familie. Am sunat astăzi și mi s-a spus același lucru, nu se transmit rețete on line, trebuie să merg cu cardul.

PS: În ambele cazuri am găsit înțelegere și mi s-a spus că pot veni doar eu cu cardul, iar pe mama o pot lăsa acasă (dar nu cred că toată lumea are posibilitatea asta)".

Cum răspunde CNAS: 

Pentru toate afecțiunile și tratamentele despre care spune aparținătorul în mail, acesta poate să solicite consultație la distanță, în ambulatoriul de specialitate sau la medicul de familie, și poate primi și prescripție (rețetă, n.r.) medicală la distanță. Cardul național de sănătate nu este necesar pe perioada stării de urgență. Toate aceaste reglementări au fost comunicate de CNAS, nu doar prin intermediul presei, ci și prin intermediul caselor de asigurări de sănătate din țară cu care furnizorii de servicii medicale se află în contract. Am pus mai jos toate actele normative care susțin enunțurile de mai sus și de care medicii TREBUIE să țină cont PE PERIOADA STĂRII DE URGENȚĂ:

I. Referitor la validarea și semnarea cu cardul național de asigurări sociale de sănătate a serviciilor medicale și a medicamentelor, acordate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate (inclusiv în cadrul programelor naționale de sănătate curative) următoarele acte normative prevăd că este posibilă acordarea și validarea acestora și fără semnarea cu cardul național de asigurări sociale de sănătate:

ü Art. 17 lit. b), Capitolul III „Domeniul sănătății" din ANEXA 1 – „Măsuri de primă urgență cu aplicabilitate directă" a Decretului nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României:

„...b) serviciile medicale și medicamentele pot fi acordate și validate și fără semnarea cu cardul național de asigurări sociale de sănătate și fără termen de raportare în 3 zile lucrătoare de la data acordării serviciilor;"
ü Art. 5, alin. (1), lit. a) și alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 252/2020 privind stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății pe perioada instituirii stării de urgență pe teritoriul României:

„ART. 5

(1) Pe perioada stării de urgență:
a) serviciile medicale, îngrijirile la domiciliu, medicamentele, materialele sanitare și dispozitivele medicale, tehnologiile și dispozitivele asistive se acordă și se validează fără a fi necesară utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate sau a documentelor înlocuitoare ale acestuia prevăzute la art. 223 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
...
(2) Pentru situațiile prevăzute la alin. (1), niciuna dintre reglementările incidente din actele normative prevăzute la art. 1 și 2, privind validarea și decontarea serviciilor, precum și cele privind sancțiunile aplicabile, nu se aplică."

ü. Art. IV alin. (1) și alin. (2) din Ordinul președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 438/2020 privind modificarea și completarea Ordinului președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 245/2017 pentru aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate curative pentru anii 2017 și 2018, prelungirea aplicării prevederilor acestuia și prorogarea unui termen:

„ART. IV
(1) Pe perioada stării de urgență:
a) Serviciile medicale, medicamentele, materialele sanitare și dispozitivele medicale și altele asemenea se acordă și validează fără a fi necesară utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate sau a documentelor înlocuitoare ale acestuia prevăzute la art. 223 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
b) Serviciile medicale, medicamentele, materialele sanitare/dispozitivele medicale și altele asemenea înregistrate/eliberate off-line nu se transmit în termen de 3 zile lucrătoare de la data acordării/eliberării în platforma informatică a asigurărilor de sănătate.

(2) Pentru situațiile prevăzute la alin. (1) toate reglementările incidente, inclusiv cele privind validarea și decontarea serviciilor, precum și cele privind sancțiunile aplicabile, nu produc efecte."

Concluzie CNAS: Pe perioada stării de urgență, serviciile medicale și medicamentele se acordă și validează fără a fi necesară utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate, indiferent de palierul de asistență medicală (medicul de familie, ambulatoriu sau spital).

Citeşte mai departe pe DC Medical.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel