Data publicării:
Restaurantele din Dubai au primit primele stele Michelin pentru Orientul Mijlociu
O serie de restaurante din Emiratele Arabe Unite au primit stele Michelin, aceasta reprezentând o premieră pentru Orientul Mijlociu.
Ghidul Michelin Dubai 2022 a fost lansat marți, cuprinzând 69 de restaurante. 11 au primit stele Michelin, iar 14 au primit un Bib Gourmand (se consideră că oferă un raport calitate/preț).
Cuprinzând 21 de bucătării, ghidul își propune să reflecte diversitatea culinară într-un loc în care marea majoritate a populației sunt muncitori străini din întreaga lume.
Două restaurante premiate de Michelin: Stay by Yannick Alleno și Il Ristorante by Niko Romito
Il Ristorante, care se află în stațiunea Bulgari, a fost recunoscut pentru ”mâncarea sa italiană modernă, care vine cu echilibru, puritate și claritate”, iar Stay pentru ”abordarea mai puțin este mai mult” a bucătăriei franceze, potrivit unei note de presă a Michelin.
9 restaurante au primit o stea Michelin, inclusiv restaurantul japonez cu nouă locuri Höseki, restaurantul inovator chinezesc Hakkasan și Tasca by José Avillez, care servește preparate din bucătăria portugheză.
”Inspectorii noștri sunt pe teren de ani de zile pentru a monitoriza evoluția peisajului culinar local și suntem mândri și fericiți să dezvăluim vitalitatea și potențialul real al Dubaiului ca punct fierbinte gastronomic”, a declarat pentru CNN Gwendal Poullennec, director internațional al Ghidurilor Michelin.
”Am urmărit o evoluție bruscă a calității ofertei de mâncare și avem din ce în ce mai multe restaurante conduse în mod independent, operate de talente locale", a mai adăugat acesta.
În ciuda selecției care cuprinde bucătării de pe continentele europene și asiatice, niciun restaurant specializat în bucătăria din Orientul Mijlociu nu a primit o stea.
Dar a existat o recunoaștere pentru gătitul din Orientul Mijlociu în rândul premianților Bib Gourmand -- o categorie pentru restaurantele care oferă o experiență gourmet cu trei feluri de mâncare, la un preț mediu de 250 de dirham (în jur de 68 de dolari).
Beneficiarii includ restaurantul levantin Bait Maryam și Al Khayma care oferă mâncăruri rustice din Emirate.
Istoria stelelor Michelin
Povestea începe în anul 1900, în Franța, când antreprenorii André și Édouard Michelin, producători de anvelope (astăzi marca cea mai cunoscută din lume), au venit cu o idee de marketing care să le crească vânzările.
Cei doi s-au gândit să publice un ghid pentru șoferi care să conțină hărți, informații practice privind mecanica mașinilor și instrucțiuni pentru repararea sau schimbarea anvelopelor, precum și o listă de hoteluri și restaurante la care pot poposi.
Ideea ghidului era de a-i încuraja pe oameni să-și cumpere mașini și, implicit, să crească cererea de anvelope.
Prima ediție a ghidului Michelin a fost tipărită în 35.000 de exemplare și a fost distribuită gratuit:șoferii puteau lua ghidul de la hoteluri, restaurante sau ateliere mecanice oriunde în Franța.
Când au realizat că cea mai populară secțiune a ghidului era cea de restaurante, frații Michelin au angajat o echipă de inspectori care să viziteze localuri și să scrie recenzii. Ca și astăzi, acești inspectori își păstrau caracterul anonim.
Când au apărut Stelele Michelin?
Stelele Michelin apar în 1926, odată cu ideea de a realiza un clasament al restaurantelor de calitate. La început, se acorda o singură stea Michelin acelor localuri cu adevărat remarcabile, iar ierarhia de 1-2-3 stele este introdusă în 1931. Criteriile sunt și ele publicate în 1936, după cum urmează:
· o stea, pentru un restaurant foarte bun la categoria sa (”Une très bonne table dans sa catégorie”);
· două stele, pentru o bucătărie excelentă, ce merită un ocol (”Table excellente, mérite un détour”);
· trei stele, pentru o bucătărie excepțională, ce merită să faci o călătorie până acolo (”Une des meilleures tables, vaut le voyage”).
Potrivit historia.ro, stelele se acordă după un singur criteriu:mâncarea din farfurie și nimic altceva. Însă această mâncare este analizată cu minuțiozitate și toate elementele sunt luate în considerare: calitatea ingredientelor, măiestria bucătarului, creativitatea, raportul calitate-preț și respectarea standardelor culinare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News