Republicanii din SUA spun lucruri trăznite. Nikki Haley: ”Embrionii, pentru mine, sunt copii”
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES
Republicanca Nikki Haley, candidată la președinția SUA, a declarat miercuri că, în opinia ei, embrionii congelati, creați prin fertilizare in vitro, sunt copii, în comentarii interpretate ca sprijinind o decizie controversată a Curții Supreme din Alabama, scrie Reuters.

Haley a abordat problema în două interviuri TV, la câteva ore distanță unul de celălalt, la câteva zile după ce Curtea Supremă din Alabama a spus că embrionii congelați în tuburi de testare ar trebui considerați copii, provocând îngrijorare în rândul medicilor și pacienților din medicina reproducțională.

"Embrionii, pentru mine, sunt copii," a declarat Haley pentru NBC News. "Când vorbești despre un embrion, pentru mine, asta e o viață. Și așa înțeleg de unde vine asta când vorbesc despre asta."

Fosta guvernatoare a Carolinei de Sud a spus că a avut fiul său după ce a folosit inseminare artificială, o procedură diferită care nu implică embrioni într-un laborator. Haley este ultima candidată republicană importantă la președinția SUA din 2024 în fața lui Donald Trump. Cei doi se vor confrunta pentru a treia oară sâmbătă în statul ei natal, Carolina de Sud, cu Haley din nou în spate în sondajele de opinie, dar refuzând să se retragă.

Trump nu a menționat public decizia din Alabama. Un reprezentant al campaniei sale nu a răspuns imediat unei solicitări de comentariu.

Decizia a fost întâmpinată cu șoc în Alabama, care are una dintre cele mai stricte legi privind avortul, potrivit rapoartelor de știri, cu pacienți confuzi în privința procedurilor de fertilizare in vitro și alții care se întreabă dacă să-și mute embrionii. Universitatea din Alabama la Birmingham a suspendat fertilizarea in vitro după decizia instanței supreme a statului, din cauza temerii de persecuție și procese, a declarat un reprezentant al spitalului.

"Suntem întristați că acest lucru va afecta încercarea pacienților noștri de a avea un copil prin fertilizare in vitro, dar trebuie să evaluăm posibilitatea ca pacienții noștri și medicii noștri să fie persecutați penal sau să fie supuși daunelor punitive pentru a urma standardul de îngrijire pentru tratamentele de fertilizare in vitro", se arată în declarația universității.

Casa Albă a spus că decizia va crea haos pentru familiile americane.

"Această decizie este scandaloasă - și deja le privează pe femei de libertatea de a decide când și cum să-și întemeieze o familie," a spus vicepreședintele Kamala Harris miercuri într-o postare pe X.

Decizia din Alabama a fost cea mai recentă privind serviciile de reproducere după ce Curtea Supremă a SUA în 2022 a anulat decizia sa istorică din 1973 în cazul Roe v. Wade, care recunoștea dreptul constituțional al femeilor la avort.

Candidații republicani în acest ciclu electoral au evitat în mare măsură problema avortului. Performanța slabă a partidului în alegerile intermediare din 2022 a fost văzută ca o reacție a votanților împotriva deciziei Roe v. Wade. Haley, singura femeie republicană din cursa din 2024, a îndemnat republicanii să se concentreze pe găsirea unui consens, în loc să blameze pe cei care susțin drepturile privind avortul.

Trump s-a lăudat că a numit trei judecători de dreapta în Curtea Supremă, asigurând majoritatea necesară pentru anularea Roe în primul rând. Dar a evitat, de asemenea, să spună dacă ar semna o interdicție națională în lege.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel